Distell köper upp skotsk whiskyjätte

Den sydafrikanska dryckeskoncernen Distell, inte minst ägare till flera av landets stora vinhus, har förvärvat den skotska whiskyjätten Burn Stewart för motsvarande närmare 2 miljarder kronor. Det rapporterar nu skotsk press. I whiskykoncernen ingår bland annat prestigewhiskyn Bunnahabhain från Islay

Detta kommer att ge Distell tillgång till en för företaget delvis ny marknad, inte minst på exportsidan.

Uppköpet är intressant inte minst med tanke på att det kommer i ett läge då skotsk whiskyindustri exporterar som aldrig förr. Detta enligt Scotch Whisky Association som rapporterar att landet exporterade maltdestillat för ett värde av rekordhöga 4,3 miljarder pund, en ökning med hela 87 procent på tio år.

Sedan tidigare äger Distell flera varumärken, bland annat den kända whiskylikören Amarula, men även Bain’s Cape Mountain Whisky som marknadsförs som landets första single grain whisky.

Burn Stewarts huvudkontor ligger i East Kilbride, strax utanför Glasgow. Företaget har närmare 270 anställda inkluderande tre destillerier.

Läs mer hos Distell

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.