Sjörövaröl

Heba Food & Beveerages AB har inte mindre än nio olika öl från bryggeriet Störtebeker och dessutom en provsmakarlåda med sex av dem. Nu kommer ytterigare ett – och det är alkoholfritt. Störtebeker Bernstein-Weizen heter det, ligger i Systembolagets ordinarie sortiment, har nummer 1937 och 33 cl kostar 11,90 kronor.
6ertray_stb_weizen
Det är vete-, karamell- och mörk malt som ger den kraftiga bärnstensfärgen och en fruktig arom. Humlesorten är Perle.

Det Stralsundsbaserade bryggeriet utsågs 2012 till Europas bästa i tävlingen ”European Beerstar”, samma år bytte de ut namnet Stralsunder Brauerei till Störtebeker Braumanufaktur, vilket kändes naturligt när 80 procent av deras produktion bär namnet Störtebeker efter den mest berömda tyska sjörövaren under Hansatiden med skeppet ”Den röde djävulen”. Till en början gav han sig enbart på danska skepp och det gillade Hansan, men snart blev också deras skepp plundrade i allt större omfattning. 1401 hade man tröttnat på Östersjöanarkin och satte ihop en stor flotta som vid Helgoland satte stopp för Störtebeker. Han och sjuttio av hans sjörövare halshöggs.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör