Mackmyra Midvinter för frusna vintersjälar

Master Blender Angela D’Orazio på Mackmyra Whisky fick fria händer för att skapa en ”vinterwhisky” för ”frusna vintersjälar”. Resultatet är Mackmyra Midvinter som fick sin finish i franska bordeauxfat, före detta glöggvinsfat och slutligen också sherryfat. Den beskrivs som ett vuxet alternativ till de andra traditionella vinterdryckerna.

Mackmyra Midvinter.
Mackmyra Midvinter. Klicka för större bild.

Själva karakteriserar de den så här: ”Doften är fruktig och kryddig med inslag av torkad frukt, lätta glöggkryddor, druviga vintoner och smörkola. Man hittar också rostat bröd, nötter, russin, päron, anis, citrus och ek. Smaken är fruktig och kryddig med smörkola, citrus, torkad frukt och vanilj. Texturen är oljig och medelfyllig. Eftersmaken är fruktig, örtig och torr”.

Midvinter har en alkoholhalt på 46,1 %, kostar 598 kronor för 70 centiliter, har nummer 12416 och det kommer att finnas (i alla fall ett tag) cirka 10 000 flaskor i Systembolagsbutikerna från och med i dag, 1 november.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör