Lurig Barley Wine jubilerar

St-Eriks-50-Black-Barley-Wine-2-300-dpiSedan nystarten har S:t Eriks Bryggeri, som nu ligger i Arlandastad utanför Stockholm bryggt femtio mikrobryggda öl. De består av allt från Pale Ale, IPA, Imperial Stout, APA, IPL till rököl. Men också smaksatta öl med svenska smaker som enbär, pors, fjällkvanne, havtorn i samarbete med stjärnkocken Mathias Dahlgren.
För att fira fem framgångsrika år och femtio öl har Jessica Heidrich bryggt S:t Eriks #50 (nr 11467, 32,90 kr) i den brittiska ölstilen Barley Wine.

– Att välja jubileumsöl var inte svårt eftersom jag brinner för den här lite bortglömda maltjuvelen bland öltyper. S:t Eriks #50 har fått en egen lurig twist. Det är en Black Barley Wine, som ser svart ut som en Imperial Stout i glaset, men doftar och smakar som klassisk engelsk Barley Wine. Det är ett trick med sinnena då den svarta färgen kommer från hårt svartrostad malt som används för att ge färg till brygden men minimalt med rostad smak och arom, säger Jessica Heidrich.

S:t Eriks #50 är ett öl som tål att lagras och kommer att utvecklas med åren. Det har en fruktig doft med toner av torkade katrinplommon och aprikos. Smaken är komplex och fyllig med inslag av torkad frukt från tre sorters karamellmalt som balanseras av fina aromer och lätt beska från engelsk Goldingshumle. Ölet har även en touch av lakrits och choklad i en lång, het, eftersmak.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!