Box del tre: The Explorer

BOX_ExplorerFör ett år sedan påbörjade Box Destilleri lanseringen av serien The Early Days Collection. Nu är det dags för den tredje utgåvan: The Explorer, som kompletterar jungfrulanseringen The Pioneer och uppföljaren The Challenger.

The Early Days Collection är en utforskning av ung whisky, av vad som är möjligt att åstadkomma genom att kompensera mognad och ålder med omfattande fatarbete och noggrannhet.

Mycket av sin smakbild får The Explorer av ny ek. Tio procent av de ingående faten är så kallad Fresh Oak, vilket bidrar med många kraftfulla smaker. De nya ekfaten är av tre ektyper, svensk ek (Quercus Robor), ungersk ek (Quercus Petrea) och amerikansk ek (Quercus Alba). De har rostats utifrån tre olika specifikationer från medium till kolad.

– Jag ser The Explorer som en utveckling av vår första buteljering The Pioneer, en mer mogen whisky där vi utforskar möjligheterna med nyek och laborerar med rostningsgrader, säger destillerichef Roger Melander.

Säljstarten för The Explorer (nr 92164) är den 5 juni klockan 10.00, upplagan är 10 000 flaskor.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!