Här är Sveriges Bästa Gin & Tonic 2017


Nyligen avgjordes tredje upplagan av Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic, vinnare blev G&T-versionerna ”Golden Pearl” och ”Midnattssolsdrömmande rabarber”.

På pappret är Gin & Tonic en relativt enkel drink med få ingredienser, men det kan vara svårt att få till den perfekta balansen. I finalen, som ägde rum på Gamla Riksarkivet i Stockholm, imponerade deltagarna på juryn med sina allra bästa Gin & Tonics. Samtliga drinkar innehöll Schweppes klassiska Tonic eller någon
av Schweppes Premium Mixer Tonics som bas. De som lyckades bäst och blandade de godaste drinkarna var bartendern Mano Roshdi och fysikern Martin Johansson.

– Tricket ligger i att lyfta fram de naturliga smakerna i ginen. Min GT är avancerad att mixa men den blev exakt som jag hade tänkt mig så jag är jättenöjd. Jag känner mig som alkemisten från Persien, säger en lycklig Mano Roshdi, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2017.

– Jag hoppas att mitt vinnande bidrag kommer inspirera andra att experimentera och blanda spännande Gin & Tonics med egna lokala ingredienser. I mitt fall är de så närproducerade att jag hittar dem precis utanför dörren: rabarber och björk – en magisk smakkombination! säger Martin Johansson, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för amatörer 2017.

Mano Roshdis GT ”Golden Pearl”
• 4 kvistar färsk timjan + 1 kvist för garnering
• 1 skiva mandarin (för att fukta kanten av glaset med)
• 1,5 tsk Persian Blue Salt (för att ha på kanten av glaset)
• 18 cl Schweppes Premium Mixer Tonic
• ½ röd chili
• 1 st ostron (och dess vätska)
• 6 cl Gin Mare
• 3 st enbär
• 1 tsk honung (att doppa enbär i)
• Bladguld (att rulla enbär i)
• Citronsaft
• Is

Gör så här:
Ta ett kylt kupglas på fot och gnid färsk timjan på insidan av glaset samt lite på utsidan. Använd mandarinskivan för att fukta glaskanten och strö salt längst kanten. Fyll glaset med iskulor och toppa med Schweppes Premium Mixer Tonic. Med hjälp av en barsked rörs en halv röd chili runt i drinken i ett par sekunder.

Öppna ostronet och häll gin i snäckan tillsammans med vätskan från ostronet. Häll ned all vätska i glaset.
Doppa enbär i honung och därefter i bladguld. Lägg ned i glaset. Spara ett enbär och lägg i ostronskalet tillsammans med en timjankvist. Pressa i lite citron i skalet och lägg det därefter på glaset som garnering.

Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber”
• Färsk rabarber
• 4 cl gin (VOR eller Hendrick’s)
• 1,5 cl rabarberlikör
• 3 cl björksav
• En klyfta citron
• Schweppes Indian Tonic
• Björkblad
• Is

Gör så här:
Ta ett stort kupglas på fot och fyll det med is. Hyvla rabarbern i tunna skivor och tag en handfull björkblad.
Lägg allt i en shaker. Ge en liten färsk rabarberskiva och ett björkblad till din gäst för att dofta och smaka på som en vänlig gest. Addera rabarberlikör, björksav, gin samt pressad citron i shakern. Muddla ingredienserna, fyll upp shakern med is och rör om tills allt är väl kylt. Häll bort isen från glaset och tillsätt färska rabarberstrimlor och ny is. Sila ner drinken i glaset och fyll upp med Schweppes Indian Tonic och ge drinken en snabb omrörning. Dra en färsk rabarberskiva runt glasets kant samt garnera med ett björkblad på toppen.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!