Imagine & Gunn-tävlingen avgjord

Det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunns tävling Imagine & Gunn är avgjord. Stefan Skogh från Strängnäs fick flest röster och tog hem vinsten med sitt förslag på en bourbonfatslagrad Winter Cookie Stout med smulade pepparkakor, kanel, ingefära och farinsocker.

Stefan Skogh, från Strängnäs i Södermanland, är 52 år och arbetar som murare. Öl är ett stort intresse som har vuxit de senaste 25 åren. Han är medlem i Mälardalens Brewing Company och på fritiden brygger han dessutom eget öl hemma i köket.

Sin vinnarstout kommer han att få brygga på plats på det skotska bryggeriet Innis & Gunn tillsammans med den legendariske bryggmästaren Dougal Sharp. Stefans öl lanseras i Sverige under 2018 och sist men inte minst får han sätta sitt eget namn på etiketten.

Över 300 entusiastiska ölälskare från hela Sverige skickade in bidrag till tävlingen Imagine & Gunn när den öppnade i slutet av september. De tävlande fick fria händer att skapa förslag på hur en öl ska bryggas, smaksättas och slutligen lagras på ekfat. Nio förslag valdes ut av en jury från bryggeriet och gick vidare till en öppen omröstning på Facebook.

Nära 5 000 personer deltog och till slut föll folkets röst på Stefan Skoghs recept: en bourbonfatslagrad Winter Cookie Stout med smulade pepparkakor, kanel, ingefära och farinsocker. Stefan vann med 22 procent av alla röster i tävlingen.

– Det svenska folket har gjort sitt val. Receptet som Stefan har kommit på låter helt unikt, gott och superspännande. Det ska bli jättekul att träffa Stefan och brygga vinnarölen tillsammans med honom, säger Dougal Sharp på Innis & Gunn.

– Jag är otroligt glad över att ha vunnit. Det ska bli fantastiskt roligt att få åka till Skottland och träffa gänget som jag ska brygga min öl tillsammans med. Jag vill passa på att tacka alla som har röstat fram just min öl. säger Stefan Skogh.

Stefan reser till Innis & Gunns bryggeri i Perth i Skottland under sommaren 2018. Tillsammans med bryggmästare Dougal Gunn Sharp och hans team kommer de att gemensamt brygga ölen och utforma förpackningen som också kommer att bära Stefans namn.

I den senaste omgången av Imagine & Gunn vann Mika Jeppson från Sölvesborg med sin öl Mika’s Choice, en bourbonfatslagrad imperial stout med jalapeño och vanilj. Mika’s Choice lanserades i oktober 2017 och blev en succé. Upplagan om 40 000 flaskor sålde snabbt slut på Systembolagets hyllor.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!