Negroni – blandad och klar


Negroni är en färdigblandad drink av lika delar gin, söt vermouth och Campari. Ett snyggt glas, is och en apelsin – det är allt man behöver ha hemma för att kunna servera denna klassiska cocktail. Dess popularitet har på bara några år vuxit och numera finns knappt en bar där man inte beställa den. Nu finns den alltså blandad och klar på Systembolaget.

Greve Negroni var en halvbrittisk italiensk aristokrat som växte upp i norra Italien. Han kom från den så kallade knapadeln och gav sig tidigt ut på resor, inte minst till USA där han tog tjänst som cowboy. En tid arbetade han också som clown på en kringresande rodeocirkus. När han återvände till Italien efter första världskrigets slut hade han fått smak för de starka drinkar som var populära i sydstaterna. En vårkväll 1919 på Hotel Baglioni i Florens bad han sin bartender att hotta upp en Americano, som var den tidens stora barsuccé. Bartendern bytte ut sodan mot gin, garnerade med ett apelsinskal och serverade Greve Negroni, som blev så förtjust att han omedelbart startade ett destilleri och började tillverka färdigblandad Negroni som han sålde på flaska.

Det blev dock ingen omedelbar framgång. Negroni kom att bli något som endast ett fåtal kände till, och knappt någon utanför Italien. När Orson Welles beskrev den i ett brev 1947 var den i det närmaste okänd.

Negroni har en mjuk bitterhet med tydliga toner av apelsin. Den innehåller Campari, gin och vermouth och serveras med mycket is och apelsinskal. För att vara cocktail är den mycket stark. Det är en drink man ska sippa på länge under tiden som smakerna utvecklas mer och mer.

Campari Negroni

Nr: 434
ABV: 26 %
Pris: 209 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!