Legendariska Rodenbach körsbärsöl i drygt 90 butiker

Alexander Rodenbach föddes den 28 september 1786 i Roeselare, Belgien. Alexander, som blev blind vid 11 års ålder, var född entreprenör. Han drev bryggeriet Rodenbach från 1821, men arbetade även som författare och riksdagsman. Han blev till och med borgmästare i staden Rumbeke.

Alexander Rodenbach, vars namn pryder Rodenbach-flaskan.

För att hedra denna unika man lanserades 1986 det syrliga körsbärsölet med namnet Rodenbach Alexander för att samtidigt fira hans 200:e födelsedag. Ölet består av 2/3 tvåårig öl som blandas med 1/3 ung öl och sedan tillsätter man körsbär.

I slutet av 1990-talet lades tillverkningen ned, men Rodenbach tog upp produktionen och har vid två tillfällen, 2016 och 2017, släppt exklusiva lanseringar. Tidigare i år meddelade det belgiska bryggeriet att man ökar produktionen vilket innebär att Rodenbach Alexander på 75 cl-flaska nu är tillgänglig året runt. I juni kom den till Systembolagets beställningssortiment och blev genast en succé. Nu finns den i drygt 90 butiker runt om i landet.

Bryggmästaren på bryggeriet heter Rudi Ghequire och är en levande legend inom ölvärlden då han är en av få som behärskar den uråldriga metoden som används när Rodenbach skapas. Efter det stora uppsvinget för Rodenbach planerar Rudi ett besök på Sveriges största öl- och whiskymässa – Stockholm Beer & Whisky Festival.

Rodenbach Alexander

Artikelnummer: 11736
Pris: 99 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!