Rychtár Grunt – tjeckiskt öl som kommer via Österlen

Österlenbryggarna är ett familjebryggeri som också importerar öl från Tyskland och Tjeckien. Den 1 september kommer tjeckiska Rychtár Grunt till fasta sortimentet.

Österlenbryggarna är ett familjebryggeri med anor från 1953 då de började brygga svagdricka. De var ett av Sveriges första mikrobryggerier när 1998 startade med att brygga ölserien Ysta Färsköl. Idag brygger de ett antal olika ölsorter i Brösarp men importerar och representerar också öl från Tyskland och Tjeckien. Lobkowicz är ett bryggeri de samarbetat med i många år. Idag är tredje generationen i familjen verksam och är till storleken det fjärde största bryggeriet i Tjeckien sett till lokal försäljning och det femte sett till total produktion.

De har sju regionala bryggerier (Protivín, Uhersky Brod, Jihlava, Rychtár, Klášter, Vysoky Chlumec och Cerná Hora) i Tjeckien som ligger i hela Böhmen och Moravia. Deras verksamhet går tillbaka till medeltiden och det äldsta bryggeriet grundades redan 1298. Bryggerierna Protivín och Vysoky Chlumec ägdes av de mest betydande aristokratiska familjerna i landet. Koncernen producerar en bred portfölj av öl och dessutom produceras läsk och bordsvatten. Koncernen har för närvarande 70 ölmärken.

Bryggeriet i Protivin är ett av få i Tjeckien som använder naturligt Saaz-humle. Namnet Rychtár betyder en medeltida tjeckisk chefsrådman.
Ölet Rychtár Grunt är en ljus lager som fermenteras i öppna kärl, mognar i lagringstankar och för produktion används hel humle.

Rychtár Grunt 4,6%

Nr: 1246
Pris: 13.90 kr + pant (50 cl burk)
I fasta sortimentet från och med 1 september.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!