Världens mest exklusiva akvavit


Åhus Akvavit Botanisk Special är utvecklad i det 100-åriga spritdestilleriet i Åhus, men uttrycker svensk akvavit-tradition på ett helt nytt sätt. Med frisk och örtig ton av daggkåpa, lätt fatkaraktär och en prislapp på nästan 3000 kr är det den dyraste och mest exklusiva akvaviten genom tiderna.

I enlighet med svensk akvavit-sed är Åhus Akvavit Botanisk Special kryddad med de traditionella kryddorna kummin och fänkål och smaksatt med citron, pomerans, kvanne och den mytomspunna daggkåpan som varsamt handplockats. Daggkåpans latinska namn, Alchemilla, härstammar från det arabiska ordet för alkemi, al-kemelij – den uråldriga läran som syftade till att framställa både guld och evigt liv.

Blad av växtenDaggkåpa
Blad av daggkåpa

De forna alkemisternas använde den kristallklara vätskan i daggkåpans bladskål, som ofta förväxlas med morgondagg men som i själva verket produceras av daggkåpan själv, i sina försök att framställa guld. Vätskan menades besitta helande och magiska egenskaper och sades bland annat kunna bevara en kvinnas ungdom om hon, ensam och naken med bara fötter, drack av daggen i starkt månsken under maj månad. Teorierna och användandet av daggkåpans livselixir lät inte bara alkemisterna utforska guldframställning, utan även destillationskonsten, vilket med smaksättningen av kryddor och örter ledde till skapandet av Aqua Vitae, vilket vi idag känner som akvavit.

Varje botanisk ört i Akvavit Botanisk Special har blivit individuellt macererad och destillerad, för att sedan blandas med ett sprit-destillat som lagrats på Bourbonfat och handgjorda svenska ekfat i sju år. Resultatet är en aromatisk akvavit med varma, gröna och komplexa toner. Den exklusiva akvaviten är tappad i flaskor prydda med handmålade illustrationer av den mytomspunna daggkåpan och levereras i en guldpräglad låda i skinn.

Åhus Akvavit Botanisk Special är en unik produkt som framhäver en lång tradition av svenskt destillerihantverk. Genom att låta de utvalda råvarorna spela huvudrollen skapar vi en akvavit unik i sitt slag, både vad gäller smak och kvaliet, som utmanar hela kategorin. Vi är otroligt stolta över att kunna lansera denna produkt, säger Nastaran Soultani, Global Director, The Absolut Company.

Botanisk Special Daggkåpa

Nummer: 87764
Alkoholhalt: 38,0%
Pris: 2990 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!