Mängder av guld till Tomatin


Vid årets upplaga av San Fransisco World Spirit Competition var det ett destilleri som minst sagt stod ut: Tomatin. De plockade hem inte mindre än sju ”Double Gold” och fyra ”vanliga” guldmedaljer. Deras standardserie fick fyra av de dubbla gulden, medan deras exklusiva taxfree-serie fick 2 dubbla och en guld. Och deras 21 Year Old American Exclusive, som lanserades förra året, fick också en dubbelguldmedalj.


Tre av guldmedaljörerna finns på Systembolaget: 12 Years Old (nr 431, 419 kr), Legacy (nr 523, 339 kr) och 18 Years Old (nr 76563, 885 kr).

Tomatin grundades 1897 vid byn med samma namn intill Culloden. Namnet är högskotska och lär betyda ”buskhöjden” eller möjligen ”höjden med enebuskarna”. Det är ett av Skottlands högst belägna destillerier. På 1970-talet hade det störst produktionskapacitet av alla skotska maltdestillerier. Fast ett tiotal år senare tvingades man i likvidation, men köptes av två japanska bolag och blev därmed det första japanskägda skotska destilleriet.

Allan Bartlett

Tomatin är för övrigt ett av få destillerier som fortfarande har en cooper, tunnbindare, som slår fat för hand. Allan Bartlett heter han och har jobbat där i fjorton år och till och med vuxit upp där eftersom båda hans föräldrar också arbetar på Tomatin.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!