The Collector – samlarens drömrom

Steve Remsberg

Plantation Rum har lyckats återskapa en av världens äldsta romsorter i ett nytt format: The Collector.
The Collector är ett resultat av en romsamlarens högsta dröm. Steve Remsberg, en man känd för sin stora privata samling av exklusiv och historisk rom, hade en önskan om att hans favoritrom från Jamaica en dag skulle produceras igen. Plantations grundare Alexandre Gabriel antog utmaningen och lanserar nu The Collector – en unik rom som släpps i endast 999 flaskor. Rommen finns till försäljning från den 16 maj endast på Maison Ferrand i Cognac och man tillåts endast att köpa en flaska per person.

– Jag hade den stora turen att upptäcka Steves extraordinära romsamling och favoritrom – den mytomspunna jamaicanska romen som han sedan bad mig att återskapa. Sedan kom äntligen dagen då jag lämnade över den ovärderliga flaskan till Steve – som var ett försök att uppfylla hans dröm. Rommen är en extremt sällsynt upplaga och en gåva till min kära vän Steve. Till hans ära kallade vi den ”The Collector”, säger Alexandre Gabriel, grundare av Plantation Rom.

Som alla Plantations romsorter är The Collector dubbellagrad. Den har först lagrats 17 år i bourbonfat (vitek) i tropikerna i det heta och fuktiga västindiska klimatet på Jamaica. Sedan har rommen skeppats till Cognac i Frankrike där den genomgått andra etappen av lagring i Maison Ferrands historiska källare. Där har rommen lagrats i gamla Pierre Ferrand cognacsfat, små bredkorniga fat gjorda av fransk ek.
Alla intäkter kommer att doneras till Ferrand Plantation Foundation – ett nystartat center för forskning och utbildning i rom.

The Collector

Land: Jamaica
Destillation: Blair Column (CRV) and John Dore pot still (ITP)
Tropisk lagring: 17 år på Jamaica i Bourbonfat
Kontinental lagring: 1 år på Cognac Ferrandfat
Antal flaskor: 999 (200 ml)
ABV: 43%

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!