Nobel & Facile punsch


Nobelbanketten serverades Facile punsch återigen som en av två avecer till kaffet efter desserten. Detta var tionde året i rad (och elfte gången totalt) som Facile punsch serverades på Nobelbanketten.

– En stor ära att vi återigen får förtroendet att vara dryckesleverantör till ”festernas fest” och vi tackar Nobelstiftelsen för stödet av punschens kulturarv och till svensk dryckeskultur, säger Hans-Eric Waborg, VD Facile & Co AB.

Facile punsch gjorde sitt första framträdande i Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm i oktober 1993. Omkring 200 personer deltog på en stor vinprovning och Henrik Facile gavs tillfälle att presentera sin nya skapelse, Facile punsch.

Vid pianot satt Povel Ramel och spelade och sjöng bland annat ”Varför är där ingen is till punschen?”.

Den 4 juli 1994 började Facile punsch att säljas på Systembolaget, den var då den första nya punschen i Sverige sedan 1917 då det svenska alkoholmonopolet infördes. Facile punsch tillverkades de första åren i Danmark men efter produktionsmonopolets avskaffande i samband med Sveriges inträde i EU 1995 kunde produktionen flytta hem till Sverige.

Receptmakare Henrik Facile och inkluderade en blend av högklassig Jamaicarom för första gången i ett punschrecept. Huvudingrediensen, Batavia arrak, är en sprit som destilleras i traditionella kopparpannor (pot stills) på ön Java, Indonesien. Denna sprit utvecklades ursprungligen av kinesiska sockerrörsodlare och använde sockerrörsmelass i kombination med indonesiskt rött ris till fermenteringsprocessen som ger Batavia arrak dess unika karaktär.

Henrik startade projektet år 1992 med att analysera vad som då fanns på marknaden, och tyckte resultatet var nedslående.

– Jag var förvånad över att den svenska punschen inte hade utvecklats sedan 1917, och i jämförelse med andra internationella likörer, inte hade den kvalitet som man kan förvänta sig av denna nationaldryck. Min målsättning var att visa världen att denna 285 år gamla produkt har en given plats på världens dryckeslistor och barer. Facile punsch utvecklas under 1992 – 93 med dessa idéer i tankarna, högsta möjliga kvalitet å Batavia arrak och västerländsk Jamaica rom. För att få fram den bästa komplexiteten så används ett stort antal olika destillat.

Facile punsch

Nr: 637
Volym: 70 cl
Pris: 269 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!