Tamnavulin med tydlig sherry

Gamla kvarnen vid Tamnavulin

Speysidedestilleriet Tamnavulin satte igång 1966 och fick namnet efter byn som heter Tomnavulin – det är gaeliska förstås och betyder ”kvarnen på kullen” efter den kardningskvarn som ligger på destilleriområdet intill floden Livet – och har så gjort sedan 1560. Genom århundrandena var det dit de de lokala bönderna vände sig för att karda fårens ull.
Hur det sedan blev ett a istället för o i destillerinamnet har vi ingen aning om…

Produktionen har en kapacitet på cirka 4 miljoner liter om året, men det mesta går till Whyte & MacKays olika blends. Under tolv år var det stängt men öppnades igen 2007 när Whyte & MacKay köptes av indiska företaget United Spirits.

På Systembolaget finns för närvarande fem whiskies från Tamnavulin. Den senaste är Tamnavulin Sherry Cask, en single maltwhisky som är destillerad i traditionell enkelpanna, så kallad pot still. Whiskyn lagrades först i tre år på amerikanska ekfat, sedan på tre olika sherryfat om 250 liter (Paez, Tevasa och Vasyma) och slutligen än en gång på amerikanska ekfat. Resultatet sägs vara en whisky med komplex och fruktig karaktär av russin, citrus, päron, choklad, kanel, vanilj och tydliga toner från sherryfaten.

Tamnavulin Sherry Cask

Nr: 346
Pris: 299 kr (75 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!