Test: Chivas Regal – att smaka på historia


Bröderna James och John Chivas lämnade landsbygden för framtida drömmar.
De begav sig till storstaden Aberdeen, långt ifrån deras stora familj och drygt tre mil från den bondgård deras föräldrar arrenderade. Här sitter man och
njuter av whisky som har sina rötter i en svunnen tid. Ingen tuff och stökig whisky, utan snarare elegant, men ibland litet bortglömd.

Många gånger dricker man sin whisky utan att tänka så mycket på historia och var allt startade. Andra gånger kan man inte låta bli. Det är den där fredagskvällen när man häller man upp sin whisky och har lite tid för sig själv som tankarna kan vandra iväg. Tänk vad mycket tid, blod, svett och tårar som ligger bakom dessa droppar av whisky. Frukten av entreprenörernas anda plockar vi än idag. Den här gången testar vi några whiskies från Chivas Regal
.
Bröderna Chivas stod bakom många högt uppskattade och framgångsrika blended whiskies under sina dagar, bland andra Royal Strathythan, Magna Carta och Loch Nevis, men de fick aldrig smaka på den whisky som så majestätiskt bär deras eget namn: Chivas Regal.

Året då bröderna traskade iväg mot hamnstaden Aberdeen var 1836. Den sjöd av aktivitet och exotiska varor som strömmade in från hela världen. John fick jobb i en klädesaffär medan brodern James anställdes som expedit i en livsmedelsaffär på Castle Street. Innehavaren hette William Edwards och hade då redan haft sin affär i 35 år, det vill säga han öppnade den år 1801 (vilket är orsaken till att det årtalet står på Chivas etiketter). Edwards sortiment var fokuserat på mat, delikatesser och dryckesvaror av det mer exklusiva slaget, och kundkretsen blev efter hand alltmer sofistikerad. Butiken var framgångsrik och etablerade sig som en sorts motsvarighet till Harrod’s i London, den lär till och med fått smeknamnet »Harrod’s of The Highlands«. Tre år efter det att James börjat arbeta där flyttade den blomstrande verksamheten till betydligt större lokaler på den avsevärt mer fashionabla King Street.

Edwards avled dock 1841 och James Chivas tog över verksamheten tillsammans med en Charles Stewart. De bestämde sig för att koncentrera sig på vin- och spritsidan och började buteljera egna blandningar av skotsk whisky. Maltwhiskyn från närbelägna Speyside var i och för sig mycket populär, men James och Charles blandade den med mjukare grainwhisky för att ge den en rundare, mer lättillgänglig ton. Deras första märke gavs namnet Royal Glen Dee och visade sig bli en framgång som gav mersmak. En viktig ingrediens i affärens framgångar kom ett par år senare, då drottning Victoria och hennes Albert utnämnde Chivas och Stewart till »Purveyor of Grocery to Her Majesty«. Då hade hon redan varit stamkund sedan några somrar tillbaka eftersom hon och Albert semestrade på »sommarslottet« Balmoral Castle.

Två år senare upplöstes James Chivas kompanjonskap med Charles Stewart, riktigt varför är oklart, men det antyds på några ställen att också han möjligen avled. Först nu vände sig James till brodern John och de bildade Chivas Brothers. Tillsammans fortsatte de med allt större framgång att göra blended whisky, de var under den här tiden också aktiva vad gällde lagring och köpte in mängder av maltwhisky. Dessvärre dog John 1862, men brodern James fortsatte oförtrutet.

1879 öppnades ytterligare en filial med adressen Union Place i Aberdeens förnäma West End, som sonen Alexander, efter att ha genomgått en grundlig utbildning av fadern, fick ta hand om. När också James gick bort 1886 tog Alexander över hela rörelsen fram till 1893 då han själv, endast 37 år gammal, avled. Firmans dåvarande kamrer, Alexander Smith, slog sig samman med Charles Stewart Howard och William Mitchell men de behöll klokt nog företagsnamnet. Det är dessa tre herrar som ytterligare befäste Chivas namn och som gjorde en blend de blev så nöjda med att de döpte den till »majestätisk«.

1909 lanserade de Chivas Regal som genast inledde ett segertåg som snabbt tog den över till Amerika där den fick ett ordentligt genombrott med sin mjuka och jämna karaktär som åstadkoms genom »triple blending«. Man lagrar och blandar malt- respektive grainwhisky för sig själva för att till sist blanda ihop dem. Trots första världskriget, förbudstiden och en ödeläggande brand 1929 i lagret i Aberdeen behöll Chivas Regal sin ledande position. 1936 registrerades aktiebolaget Chivas Brothers Ltd, men bara tre år senare bröt andra världskriget ut och hela whiskyindustrin blev mer eller mindre förlamad. Men Chivas lyckades hålla sig flytande genom krigsåren, delvis beroende på gamle James stora, förnämliga whiskylager. Mycket har hänt sedan andra världskriget och det krävs en hel artikel i sig. Vi kan vara tacksamma för envisa, kreativa och fantasifulla entreprenörer som byggt upp whiskyindustrin genom åren.

Royal Salute skapades 1953 som en hyllning till den brittiska monarkin. De första flaskorna lanserades till kröningen av drottning Elizabeth II. Fem hundra mil från London där kröningen skulle äga rum hade dåvarande Chivas Brothers Master Blender planerat att ära den nya monarken genom att skapa denna skotska blended-whiskyn. Namnet och numret 21 har man gett efter inspiration från kröningens 21 stycken salutskott. Inget lämnas åt slumpen.

Så fort jag smakar på den här whiskyn blir jag lycklig. I blendedwhisky-världen pratar man ofta om smooth, och att det är så lent men många gånger kan det vara en beskrivning som inte verkar vara särskilt förankrad i drycken. Här har vi ett exempel på en blended som är len. Dags att återupptäcka ett par favoriter.

Chivas Regal 12 Years

(nr 419) 349 kr
Doft: Doften är finstämd och maltig i karaktären.
Smak: Smaken – det är där det händer. Härlig smält gammeldags vaniljglass blandas med smaker av det frasiga sockriga brända locket på en créme brûleé. Aningen ton av höst, äppelträdgård, jord och torv finns i bakgrunden. Det är en medellång whisky och kan inte annat än jämställas med sjukt god! Hur kunde jag glömma hur bra de här är?
Betyg: 8,4/10

Chivas Regal 18 Years

(nr 80535) ”Golden signature” 659 kr
Doft & smak: Både doften och smaken på 18-åringen är mer komplex än 12-åringen till exempel. Den har mer av allt och framför allt står faten i mer framträdande roll. Vaniljstänger, julkryddor och apelsinzest blandas med torkade frukter. En fantastisk kryddighet och nötig ton från faten backar upp den mogna frukten. En mogen och komplex blended att räkna med.
Betyg: 8,6/10

Chivas Regal Extra

Doft: Doften är lite stängd. Toner av citrus, torkade aprikoser och dadlar blandas med tobak och päron.
Smak: Smaken är lite spretig. Det är en mer livlig och lättsam whisky än sina syskon. Mer citrus kommer fram. Tänker på kolabak, päron i ugn och den har ett nötigt avslut. Det här är syskonet som inte står still i ledet.
Betyg: 7,9/10

Royal Salute 21

(nr 86133) 1 309 kr
Det är sällan man får chansen att smaka vissa whiskies. Den här är väldigt smarrig. Flaskan är speciell och för många köps den till och med för flaskans skull. Jag själv var från början lite skeptisk till den påkostade hantverksmässiga flaskan. Jag blev lite nervös att innehållet inte skulle kunna mäta sig med flaskan. Tänk vad glad man blir när man blir glatt överraskad. Nu är det många år sedan jag testade den första gången men det finns whisky man kan bli förälskad i flera gånger.
Doft: Doften påminner mig om solvarm frukt, apelsiner, röda äpplen, päron tillsammans med en bukett sommarblomster. Doften får mig att tänka på min farfars vackra spritskåp som doftade både lite trä men även lite instängt.
Smak: Smaken är krämig och överöser mig med varm vaniljglass, bakade frukter som äpplen och päron. Känner smaken av apelsinskal värmda i kastrull med socker och julkryddor. Finns en gömd stillsam och elegant touch av rökighet av ett kryddigt avslut.
Betyg: 9,1/10

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.