Jever eller Jefer på burk


Jever är ett av Tysklands mest kända ölvarumärken och legendariske Michael Jackson utsåg den till den enda fyrstjärniga tyska pilsnern i sin World Guide to Beer. Det bryggs sedan 1848 i den lilla nordtyska byn Jever vid bryggeriet Friesisches Brauhaus zu Jever, som idag har cirka 270 anställda.

I Landkreis Friesland och de angränsande delarna uttalas v:et i ölets namn precis som i stadens – som ett f, men i rikstyskan förblir v:et ett v.
Jever Pilsener bryggs enligt den tyska renhetslagen och en av hemligheterna bakom smaken ligger i vattnet, som fortfarande hämtas ur samma vattenkälla som för 100 år sedan. Vattnet är ovanligt mjukt (lågt PH-värde) och rent. Jever representerar en tysk pilsnerstil där humlen lyfts fram tydligt och ölet har en IBU (International Bitter Unit) på 40 vilket är relativt högt för att vara en lageröl.

På flaska har det funnits på Systembolaget sedan 1998, nu den andra mars kommer det på burk.

Jever Pilsener

Nr: 150615
Alkoholhalt: 4.9%
Pris: 11.90 kr (+pant)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!