Gin & Tonic Day Today!


Under de senaste åren har intresset för gin ökat explosionsartat i Sverige. Enligt Systembolagets statistik har försäljningen ökat med 35 procent på tre år.

Gin används ju som bekant som bas i många olika drinkar – men är kanske mest känd som huvudingrediens i den klassiska Gin & Tonicen. Och idag, 9 april, är den internationella Gin-&-Tonicdagen.

Den prisbelönta bartendern Björn Kjellberg går igenom steg för steg de viktiga detaljerna för vad man ska tänka på när man sätter ihop sin G&T hemma.

En rad olika kryddningar och smaksättningar gör gin till en mångsidig dryck som bjuder in till stor variation av tonics och garneringar. Det man ska utgå ifrån är att konstruera sin GT utifrån ginens smakprofil och stil. Olika stilar av gin kan till exempel vara sötare, friskare, torrare, fruktigare eller blommigare. Ett enkelt och bra tips för att identifiera stilen på just ditt val av gin är att först läsa på om den på flaskans baksida, på Systembolagets smaknoteringar eller på varumärkets egen hemsida.

Tonicen går i linje med ginens karaktär – Har man exempelvis en citrusdriven gin bör man alltså para ihop denna med en citrusdriven tonic. Idealiskt ska den vara av förstklassig kvalitet eftersom tonicen utgör två- till tre fjärdedelar.

När man bygger vidare med garnering kan man antingen lyfta citrusen ytterligare och garnera med en citrusskiva, alternativt komplettera smakpaletten med exempelvis ett par färska hallon.

Här kommer tre av Björn Kjellbergs favoritrecept:

Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin

Doft – Kryddig och fräsch.
Smak – Kryddig, komplex smak med inslag av enbär, kanel, koriander, citrusskal, sandelträ och peppar.Tonic: En kryddigare tonic
Garnering: Rosa grapefrukt och rosépeppar

Beefeater London Dry Gin

Doft – Söt citrus
Smak – Torr smak med tydliga toner av enbär och citrus
Tonic: En rättfram klassisk tonic
Garnering: Apelsin- och citronskiva

Malfy Gin Con Limone

Doft – Nyanserad doft av aromatisk citrus med mild enbärston
Smak – Delikat, fräsch med inslag av citron med en balanserad eftersmak
Tonic: En citrusdriven tonic
Garnering: Citronspiral (zest)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights