Ekologisk mezcal från Oaxaca


Mezcal produceras enligt 500 år gamla traditioner och processer i olika byar runt om i södra Mexiko. Till skillnad från tequila, som endast får tillverkas av blå tequila agave, får man använda betydligt fler av de över 200 olika mexikanska agavearterna till mezcal. Även geografin – var man får tillverka de båda mexikanska spritsorterna – skiljer sig åt och tas noggrant upp i respektive regelverk.

När man tillverkar mezcal bakar man först agavens stam i vedeldade jordgropar och det är här den karaktäristiska rökigheten kommer in i bilden. Sedan pressar eller krossar man agavestammarna med hjälp av ett stort stenhjul kallat tahona. Juicen från pressningen får jäsa naturligt utan tillsatt jäst och slutligen destilleras den i traditionella små pannor av koppar, lera och sten.

Del Maguey Vida är en ekologisk mezcal från byn San Luis Del Río i Oaxaca i Mexiko och görs uteslutande på agavesorten Espadín. Del Maguey anses som det första internationella varumärket av hantverksmässigt producerad mezcal.

Del Maguey grundades 1995 av den amerikanske konstnären Ron Cooper (född 1943) som på 1970-talet kom i kontakt med mezcal av en slump när han besökte byn Oaxaca i Mexiko. Han lärde känna byborna och arbetade och lärde sig om mezcal tillsammans med dem och grundade sedan Del Maguey, vars produkter tillverkas enligt principen ”Single Village Mezcal” som går ut på att lyfta fram den unika karaktär varje producerande by har och på så sätt bevara denna urgamla sprittradition och kultur.

Det är dock inte han som designat Del Magueys etiketter, vilket man kanske kan tro, utan Ken Price, en god vän till Cooper som gick bort 2012.

Målning av Ron Cooper

Del Maguey Vida

Nr: 87519
Alkoholhalt: 42 %
Pris: 699 kr (70 cl)
Volym: 700 ml

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!