Kosherwhiskey från Buffalo Trace

Kosher betyder tillåtet, godkänt och används i detta syfte om både mat och rituella objekt. Om ett rituellt föremål är kosher kan det brukas; om maten är kosher får den ätas av rättrogna judar. Ett rituellt objekt som är behäftat med fel och inte får tas i bruk är pasul. Mat som inte får ätas är treifa eller treif.

Enligt talmud: vin, bröd och mjölk och mjölkprodukter (ost mm) bör undvikas om dessa tillverkats av icke-judar. Detta är på grund av att icke-judar inte är förtrogna med de komplicerade matreglerna, och kan ha använt kärl och behållare för saker som är icke-kosher. Bröd, mjölkprodukter och vin som tillverkas av judar kallas Pat Yisrael, Chalav Yisrael och Yayin Yisrael.

Men whisky då? Jo, äkta skotsk whisky är alltid kosher, men det gäller inte för all whisky, speciellt amerikansk whiskey som bourbon. Sedan finns det en del också skotsk whisky som markerar att den är kosher (som Bladnoch 10 Year Old Bourbon Cask Kosher, till exempel, och Tomintoul 16 years kosher och fler).

Amerikanska Buffalo Trace Distillery har nu lanserat vad som tros vara den första riktigt autentiska whiskey som är kosher. Det har de gjort under överinseende av Chicago Rabbinical Council (cRc-Kosher). 2012 var cRc-Kosher med om att sälja nya amerikanska ekfat som var kosher till en icke-judisk vd (Buffalo Traces president Mark Brown). De fylldes med sprit och fick mogna i de här speciella ”kosherfaten”.

Kosherlagarna förbjuder innehav och konsumtion av whisk(e)y under den judiska högtiden Pesach – det osyrade brödets högtid, som firas till minne av uttåget från Egypten och anses som en av de viktigaste judiska högtiderna. Därför lanserades den nya kosherwhiskeyn först efter den 16 april.

Den nya kosherwhiskeyn finns nu i tre varianter: Kosher Rye Receipt Bourbon, Kosher Wheat Receipe Bourbon och Kosher Straight Rye Whiskey. Det rekommenderade cirkapriset är $ 39.99 (cirka 400 kronor).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!