En ny trio Kavalan på Bolaget


Det har skrivits en hel del om destilleriet Kavalan i Taiwan sedan det lanserade den första flaskan 2008. Kavalan har sedan dess uppmärksammats och lovordats av världens främsta whiskyrecensenter och fått ett oräkneligt antal priser och utmärkelser.

Så här skrev vår David Mortimer-Hawkins i första numret 2014: ” Om Kavalan fortsätter att hålla den här nivån på sina malter kommer de inom en mycket snar framtid att räknas till den absoluta världstoppen inom whisky”.

2017 fick de den titeln ”Distiller of the Year” i International Wine & Spirits Competition. Kavalan görs av King Car Whisky Distillery, som är ett av de tekniskt mest avancerade destillerierna i världen. Anläggningen ligger på nordöstra delen av den taiwanesiska huvudön. Området har landets renaste luft och kristallklart vatten från Snowy Mountain samt havsbrisen som sveper in över området, som gynnar whiskyns kvalitet.

Angel’s share visar också på de säregna förhållandena för whiskylagring i det taiwanesiska klimatet. Det är ofta 40 grader varmt i lagerhusen och varje år försvinner så mycket som upp till 10 procent av destillatet till änglarna, jämfört med i Skottland, där de tar cirka 2 procent.

– Kavalan har visat att ålder inte längre definierar en bra whisky. Tre års lagring i Taiwan motsvarar åtta till tio år i Skottland. Destillatet blir dessutom ovanligt rent eftersom det inte behöver ligga lika lång tid på fat som ”finkligare” sprit för att utvecklas till en god whisky, säger Tor Arne Fuglestveit, Senior Brand Manager på Altia.

Nyligen har tre nya Kavalan dykt upp – alla tre har vunnit både guldmedaljer och fått andra internationella erkännanden och utmärkelser.

Kavalan Solist Vinho Barrique

Nr: 83024
Pris: 1 699 kr (70 cl)

Kavalan Solist Rum Cask

Nr: 86327
Pris: 1 949 kr (70 cl)

Kavalan Solist Port Cask

Nr: 82939
Pris: 1 399 kr (70 cl)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!