Emma tipsar: Sommar, sol och att hålla avstånd

Vi kommer vi nog fortfarande att försöka hålla avstånd och tänka lite extra på att tvätta händerna även framöver. Tror hela världen har fått ett litet annat sätt att se på hur vi lever och umgås. Perspektiv är inte alltid så dumt.
Så mycket med sommar förknippas med sällskap, middagar, konserter, ja, all slags gemenskap i alla former. Saker vi alltid tagit för givet. När det gäller dryck är det ju samma sak – att det alltid smakar bättre i rätt sällskap. Vare sig du kan dela ett glas eller två med en vän live eller över Facetime, här kommer ett par trevliga tips.

The Dalmore 12 YO

Nr: 87510
Pris: 549 kr
Om jag kunde fått fatt The Dalmore 15 på systembolaget hade det varit mitt första val av inköp i The Dalmores standardsortiment men 12-åringen är inte dum den heller ska ni veta. Man har använt sig av både sherryfat och amerikanska fat och lyckats med balansen väldigt bra.
Den är lagrad på amerikanska ekfat i nio år. Därefter låter man hälften av den vila vidare på 30-åriga sherryfat som innehållit Matusalem oloroso. Whiskyn får efter det åter blanda sig med den del som lagrats på bourbonfaten.
Doft: Mycket citrus, chokladkaka med vaniljsocker och en viss kryddighet.
Smak: Fyllig, och det finns även toner av citron och solmogen apelsin i smaken. Vanilj och torkad frukt kommer vartefter. På slutet kommer en härlig smak av kaffe och choklad. En bra tolvårig skotsk single malt kort och gott. Har du inte testat någon Dalmore tidigare kan det här vara inkörsporten till en rad roliga och bra buteljeringar kan jag lova.

Plantation Pineapple

Nr: 80524
Pris: 399 kr
Den här rommen skapades till en början av kollegor och vänner till Tales of the Cocktail år 2014 sägs det. Endast en gång om året produceras den och trycket från världen är enormt. Rom är så hett som det kan bli och Plantation har lyckats finna sina följeslagare världen över. Den här är gjord på färsk ananas och det märks i smaken. För den som har ett öga för rom och sötsaker. En sann sommarfavorit!
Doft: Stor och söt. Djup med tydlig ananasdoft. Exotiskt som bara den och man tänker på sommar och sol.
Smak: Smaken av färsk ananas går inte att ta fel på, den är underbar. Finns en liten smak av färsk kokos i bakgrunden.
Den här funkar absolut att göra cocktails på, men ärligt talat: drick den som den är, det är som att dricka sommar.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.