Karuizawa återuppstår i ny skepnad


Det minst sagt legendariska japanska destilleriet Karuizawa låg fram till år 2000 i Nagano Prefektur. Nu kommer whisky återigen att produceras där. Teamet bakom projektet kallar sig Karuizawa Distillers och de kommer att bygga det helt nya destilleriet Komoro som kommer att ligga i staden med samma namn. Den ligger strax väster om Karuizawa, och ligger också i skuggan av berget Asama, den mest aktiva vulkanen på Japans huvudö Honshu. I motsats till Karuizawa en stillsammare stad och inte lika välbesökt av turister – i alla fall inte än

Bakom projektet står paret Simaoka och den första de kontrakterat för projektet är inte vilken som helst, närmare bestämt Ian Chang, som tidigare var på Kavalan Distillery i Taiwan. Han axlar rollerna som Master Blender, destillerichef och vd.

Ian Chang

Det nya Komoro Distillery har designats av arkitekten Akira Sogo, som är känd för att alltid integrera sin byggnader i naturen, och det kommer att bli helt ekologiskt. Dessutom kommer det att bli Japans högst belägna destilleri på 910 meter över havet.

Karuizawa Distillers ambition är att ”göra den bästa japanska single malt whiskyn, på ett så miljövänligt sätt som möjligt, samtidigt som man hedrar och skyddar arvet från Karuizawa-namnet”.

Hela bygget beräknas komma igång i början av 2021 och teamet tror sig kunna börja destillera i början av 2022.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!