Glutenfri whisky till slut!

En något förvirrande aspekt av whiskykonsumtion är om drycken kan betraktas som glutenfri eller inte. Whisky är visserligen gjort på vete, råg och korn som ju innehåller gluten, men efter att ha genomgått destillering, kan den fortfarande vara skadlig för personer med celiaki eller dem som håller sig till en glutenfri diet?

Majoriteten har dock ofta hävdat att den inte är det och i augusti instämde amerikanska Food and Drug Administration (FDA) och fastslog att destillering avlägsnar gluten eftersom proteinet inte förångas i pannorna.

Tidigare kunde endast sprit framställd av naturligt glutenfria produkter som druvor eller potatis märkas som glutenfria, men med detta nya beslut, som trädde i kraft den 14 september, skulle whiskies nu kunna märkas som "glutenfria”.

Två månader efter det första FDA-beslutet meddelade TTB den 13 oktober att det reviderar policyn för att tillåta termen glutenfri "för destillerad sprit destillerad från gluteninnehållande korn så länge som god tillverkningssed följs som förhindrar införandet av glutenhaltigt material i slutprodukten”.

Whiskyproducenterna behöver inte skriva ut att deras whisky är glutenfri, men kan nu göra det om de vill.

För whiskydrinkaren innebär det nya beslutet potentiellt mer information på en etikett. De som lider av celiaki tröstar sig ofta av närvaron av termen "glutenfri", men det kan ta lite tid för whiskyföretag att ta språket i sitt varumärke.

Koval Distillery i Chicago har skrivit ut sin användning av "glutenfria ingredienser" i flera år, men på grund av TTB: s tidigare policy har de aldrig gjort något specifikt påstående om att dess sprit är glutenfri.

– Med tanke på detta beslut hoppas vi kunna kommunicera att destillerad sprit i allmänhet är glutenfri, men jag tvivlar på att vi kommer att ändra vår märkning, säger Kovals grundare och president Sonat Birnecker Hart. "
– Jag tror att det här beslutet kommer att göra att vissa människor som har undvikit whisky tidigare nu kan våga sig på att dricka den, säger hon.

Sonat Birnecker Hart

Så trots att den federala regeringen äntligen erkänt whisky som en glutenfri sprit, kan kostnaden för att göra om etiketterna vara för alltför kostsam för vissa mindre whiskymärken.

Läs hela texten om glutenfri sprit på FDA:s webbplats

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!