Port of Leith distillery bygger på höjden


Hamnen Leith i Edinburgh har spelat en avgörande roll i Skottlands whiskyarv allt sedan 1500-talet då den blev det ett centrum för förvaring av vin och konjak, med så många som 100 lagerbyggnader på sin höjd.

Whisky följde sedan när Leith 1822 beviljades en av endast sex licenser som utfärdades till hamnar i Skottland, vilket gjorde att de kunde lagra whisky under obligationer. Vid den tiden sågs whisky som en fattigmansdryck men det förändrades rejält under slutet av 1800-talet och hamnen blev centrum för Edinburghs livliga whiskyindustri, men konsolideringar och marknadsnedgångar ledde till att de flesta producenterna flyttade ut till landsbygden. Många av lagerbyggnader finns fortfarande kvar och har gjorts om till lägenheter.

Patrick Fletcher och Ian Stirling står bakom nya destilleriet.

Nu har man just påbörjat arbetat med att bygga ett nytt Port of Leith Distillery precis vid hamnens utlopp, intill The Royal Yacht Britannica och The Ocean Terminal Centre. Bakom projektet står vännerna Patrick Fletcher och Ian Stirling, som under föregående år lyckats komma över de 12 miljoner pund som krävdes. Platsen de bestämde sig för är inte stor och arkitektbyrån Threesixty Architecture bestämde sig för att bygga på höjden. Det kommer att sträcka sig upp 40 meter och ha en spektakulär utsikt från översta våningen där de ska inrätta en whiskybar. Destilleriet är tänkt att öppna 2022.

Håll ögonen öppna och läs mer på https://leithdistillery.com/

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!