Emma tipsar: Stora personligheter och lekfull bjudning!

High Coast Silent Mills 02 Sandö

(Nr 40822) 50 cl, 51 %, 799 kr
Smält vaniljglass vid brasan!
Vet ni vad, jag hade redan skrivit mina tips när jag lite sent testade den här. Jag bestämde mig för att göra om och göra rätt. Det hade varit fel att inte ta med denna godbit. Whiskyn har lagrats på oloroso sherryfat som verkar fungera fantastiskt med destillatet. Den har en finstämd doft med rökiga slöjor som tränger igenom den fruktiga whiskyn. Smaken är full av smält vaniljglass, persika, pärontoner och en rökighet som balanserar upp en redan praktfull whisky. Den har en trevlig finish som är lite fatpepprig där vanilj och en »sötjära« hänger kvar.

KISS Black Diamond Premium Dark Rum

(Nr 82250) 50 cl, 40 %, 369 kr
Frågade någon mig, för tjugo år sedan, hur en mörk rom smakar är det nog exakt det här jag hade haft i tankarna och försökt förklara. Namnet Black Diamond vet alla KISSfans kommer ifrån deras debutalbum från 1974. En låt som är enormt omdebatterad och lite av en vattendelare.
Doften är stor och fyller upp rummet när jag häller upp den i glaset. Mycket vanilj och tydlig arrak som slår emot en. Får den stå lite hittar jag knäckiga toner och torkade dadlar. Smaken är intensiv, söt, fruktig och full av personlighet. Här hittar jag lite crème caramel, torkade aprikoser men arraken är fortfarande grundbulten. Den kanske upplevs inställsam i sin inledningsvis laddade smak och sötma men den har ett härligt avslut som är en aning torrare. Rommen är lagrad upp till 15 år på ekfat.

Lolea Red & White – Servera drink i karaff!

Lolea No 1 Red (Nr 72975) 75 cl ,7 %, 129 kr
No 2 White (Nr 73469) 75 cl, 7 %, 129 kr
Så fort jag läser Red & White i samma mening tänker jag på Skottland, Fotboll och Aberdeen men det får vi avhandla en annan gång. Nu till mina tips till två lekfulla drinkar på karaff.

Lolea No 1 Red

Fyll en karaff med apelsinskivor, mynta, jordgubbar och is. Ett par kanelstänger och granatäppelkärnor i gör den om än mer julfin. Häll i Lolea No 1 Red och toppa med din favoritcava eller prosecco.

Lolea No 2 White

Fyll en karaff med citron- och limeskivor, delade vindruvor, päron och is. Ett par stjärnanis i gör den festligare. Häll i Lolea No 2 White och toppa med din favoritcava eller prosecco.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.