Ny 15-årig Tullibardine på Systemet

Destilleriet Tullibardine ligger precis vid gränsen till det skotska höglandet, nära en del av Ochil Hills, en räcka kullar som är fyra mil lång och sträcker ut sig mellan Firth of Tay och staden Stirling. Kullarna är kända för sitt klara källvatten och det är det som används vid destilleriet ända sedan 1949 då det uppfördes efter ritningar av destilleriarkitekten William Dalmé-Evans (som också ritat Isle of Jura och Glenallachie).

Det ligger i gamla bryggeribyggnader där det lär ha funnits ett bryggeri redan 1488, vilket man tagit fasta på både på byggnaden och i källaren. Det var King James IV som gjorde bryggeriet känt genom att köpa festölen till sin kröning därifrån år 1488.

Det är också Tullibardines single malt som utgör ryggraden i blenden Highland Queen. Under 1990-talet lades det i malpåse men återöppades 2003.

I mitten av februari dyker en 15-åring upp här hemma. Den har mognat i first-fill bourbonfat, vilket borgar för krämiga honungstoner. Alkoholhalten ligger på 43 procent.

Tullibardine 15

Nr: 93249 (OBS – länken funkar först närmare släpptid)
Pris: 598 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!