Återvunnet? Absolut!

Absolut Vodka har nått en viktig milstolpe i ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Redan fyra år före utsatt tid består nu hälften av det glas som används i Absolut Vodkas ikoniska flaska av återvunnet glas.

– Det här är ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete ligger i framkant. Vi har redan ett av världens mest energieffektiva destillerier och våra övergripande hållbarhetsmål är fortsatt ambitiösa. Därför känns det väldigt kul att vi kan bocka av några av dem redan före utsatt tid, säger Stephanie Durroux, vd på The Absolut Company.

Att använda återvunnet och återanvänt material är en viktig pusselbit i The Absolut Companys cirkulära filosofi, samtidigt som det bidrar till att minska användningen av ändliga naturtillgångar.

2016 sjösatte därför The Absolut Company en plan för att öka andelen återvunnet glas i Absolut-flaskan.

The Absolut Company använder ungefär en tredjedel av allt återvunnet klarglas i Sverige. Att uppnå en hög återvinningsgrad i flaskor av klarglas är en utmaning, det är en komplicerad process att minimera orenheter i det återvunna klarglaset. För mycket orenheter och flaskan förlorar sin karaktäristiska klarhet.

Men tack vare ett nära samarbete med glasleverantören Ardagh Group har Absolut nått målet snabbare än väntat och med bibehållen kvalitet.

– Vi har ett tätt och långsiktigt samarbete med Ardagh. Genom minskad vikt, mer återvunnet glas och flera andra åtgärder har vi minskat koldioxidutsläppen kopplade till glasproduktionen med tio procent på fem år, säger Anna Schreil, produktionsdirektör på Absolut i Åhus.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!