På smakäventyr med Diplomático

Handpicked Wines har lanserat en box kallad Diplomático Tasting Adventure med fem olika romsorter i fem rör, vart och ett på 4 cl. Ett alldeles utsökt äventyr då man kan söka sig fram till sin egen romfavorit bland dem, här har ni de fem:

Diplomático Mantuano

Den är destillerad av melass och destilleringen är en kombination av kontinuerlig destillering, kopparpanna och en tredje variant, ett slags mellanting som kallas batch kettle, alltså en kolonndestillering och kopparpanna i en och samma panna. Mantuano lagras på amerikansk vitek i upp till åtta år.

Diplomático Planas

Det är inte många destillerier i världen som bemödar sig med att ekfatslagra rom och därefter kolfiltrera den. Det traditionella är att lämna spriten helt olagrad för att bevara dess färglöshet. Planas däremot ekfatslagras i närmare sex år och destilleras i kopparpanna. Rommen filtreras därefter med hjälp av träkol, som inte bara tar bort färgen utan även gör smaken mjuk och inbjudande.

Diplomático Reserva Exclusiva

Diplomático Reserva Exclusiva är en komplex mörk rom som är gjord från den renaste melassen som också kallas ”sugar cane honey”. Destilleringen äger rum i små kopparpannor och lagring sker därefter upp till 12 år på små fat av amerikansk vitek.
Diplomático Selección de Familia
Diplomático Selección de Familia är lite torrare i stilen. Rommen är i huvudsak gjord på melass från sockerrör, men man har även tillsatt den renaste melassen. Rommen lagras upp till 12 år i små fat av amerikansk vitek, gamla bourbonfat och gamla sherryfat.

Diplomático Single Vintage

Diplomático Single Vintage är gjord på melass av mycket hög kvalitet med hög sockerhalt. Rommen lagras 12 år på utvalda bourbonfat, för att därefter flyttas över till spanska sherryfat under ytterligare cirka ett år som slutfinish.

Diplomático Tasting Adventure

Nr: 81770
Alkoholhalt: 42,6 %
Pris: 295 kr (5 x 4 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!