Emma testar: Plantation Pineapple – efterrätt i dessertglas!

Plantation Pineapple (40 %) är en uppmärksammad och uppskattad rom. Vi kan tacka drink- och dryckesorganisationen Tales of the Cocktail Foundation för att denna dryck finns.

Till en början var den inte tänkt att vara till försäljning utan skapades enbart till ett evenemang och till en början för att delas bland kollegor och vänner på just Tales of the Cocktail. Efter ett enastående mottagande från branschkollegorna valde man att fortsätta producera den.

Plantation Pineapple är gjord på ananassorten Victoria från Madagaskar. Två gånger om året plockas ananasen, för att sedan skalas och förbereds för hand på Chateau Bonbonnet i Cognac, Frankrike.

Skalet från ananasen infuseras och destilleras en gång med Plantation 3 star och fruktköttet lagras i Plantation Original Dark under tre månader, detta blandas sedan och lagras ytterligare i tre månader innan det tappas på flaska.

Resultatet blir en extraordinär ananasrom. Allt om Whisky testade den här för ett par år sedan och vi tog chansen igen nyligen.

Så här tyckte vi om Plantation Pineapple:
Doft: Intensiv med tydliga toner av färsk ananas med en ryggrad av vanilj, apelsin och lite andra tropiska frukter.
Smak: Fruktig smak som för tankarna till mogna röda äpplen som blandas med en exotisk fruktsallad. Den är söt och har en tydlig ananassmak med lätt inslag av honung, kryddiga ekfat och kokos. Smaken domineras av en härlig solmogen färsk ananassmak som är fantastisk men visst finns det lite kola och citrus som är inbakat i där i bakgrunden.

Den här funkar absolut att göra cocktails på men att dricka den som den är fortfarande en riktig höjdare. Jag utser den till månadens efterrätt!

Plantation Pineapple

Nr: 80524
Pris: 399 kr (70 cl)

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.