Frågor och Svar om whisky, nr 1-2021

Intresset för whisky är stort och frågorna är tidvis många.
Här samlar Allt om Whisky några av de frågor vi får in till redaktionen, för att fler ska kunna få svar på sina funderingar.

Fråga: Går det få en uppfattning om hur många destillerier i världen som tillverkar whisky?
Linnea i Göteborg

Svar:
Hej Linnea
Det är en omöjlig fråga att besvara. I nya Malt Whisky Yearbook 2021 listar Ingvar Rönde destillerier från 32 länder. Säkerligen finns det fler på världens whiskykarta. Det går inte heller att enkelt avgöra när ett destilleri blir ett whiskydestilleri, eller när ett hobbyprojekt blir ett destilleri. Det har figurerat siffror om att det bara i USA finns 800 whiskydestillerier. Gissningsvis kan man räkna världens whiskydestillerier i åtskilliga 1000-tal, kanske 10 000-tal.
Redaktionen

Fråga: Vad ska man köpa om man vill ha så miljövänlig och klimatsmart whisky som möjligt?
Thomas Norell, Malmö

Svar:
Hej Thomas
Whisky är mycket sällan en särskilt klimatsmart produkt. På de flesta håll i världen är det vanligt med olje- och gaseldade destillerier. Dessutom fraktas fat och whisky ofta långa vägar på oljedrivna fraktbåtar i glasflaskor som kan väga mer än innehållet. Det finns såklart destillerier som tänker ekologiskt och använder närodlade ekologiska råvaror.

Bruichladdich och Springbank är två exempel. När det gäller uppvärmningen håller en hel del på att förbättras. Ardnamurchan och Nc’nean Distillery i Skottland har till exempel fliseldade pannor. Mackmyra har en pelletspanna och High Coast har precis installerat en ny ångpanna för förnyelsebara bränslen. Vill man minimera utsläppen från transporter så är det ett gott råd att köpa svenskt. Exempelvis har Spirit of Hwen ekologiska produkter. Men, som sagt, faten ska ofta fraktas över Atlanten i oljedrivna fraktbåtar. Så särskilt klimatsmart är inte whisky- eller dryckesbranschen överhuvudtaget, även om många numera gör ett nummer av sin ekologiska whisky. Svenskproducerat på ny svensk ek är ur denna aspekt bästa köp.
Redaktionen

Har du några frågor du önskar ställa så maila till info@tastynews.se och skriv Frågor & Svar i ämnesrutan.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!