Aberfeldy 18 YO i begränsad upplaga

John Dewar & Sons lanserar nu en 18 årig Aberfeldy single malt som har lagrats på franska rödvinsfat från distriktet Côte Rôtie.

Aberfeldys kollektion av whiskys lagrade på franska rödvinsfat lanserades 2019 med den första utgåvan som utgjordes av en 15 årig Aberfeldy med en finish på Pomerolfat från Bordeaux. Den andra utgåvan var en 18 årig single malt som även den hade fått en finish på franska rödvinsfat, denna gång från Pauillac i Bordeaux.

Till den tredje utgåvan har Malt Master Stephanie Macleod valt en mer robust, men fortfarande elegant stil på det vin som kombineras med whiskyn från Aberfeldy. Vinerna från de brantast belägna vingårdarna i den norra delen av Rhônedalen i Frankrike, Côte Rôtie, står för endast 4-5 % av alla viner som produceras i regionen.
De viner som produceras här använder sig huvudsakligen av druvsorten Syrah, vilken ger viner med mycket djup och komplexitet, kombinerat med druvsorten Viognier som tillför eleganta och blommiga toner till de viner som produceras.

Enligt Stephanie Macleod är dessa viner ett perfekt komplement till just whisky från Aberfeldy:
"Dessa viner har underbart fruktiga, men också blommiga toner och detta skapar en perfekt harmoni med whiskyn från Aberfeldy. Då dessa vinfat sällan blir tillgängliga slog vi till direkt när vi fick möjlighet att köpa dessa unika fat. Vi blev inte besvikna och när faten väl levererades och de öppnades insåg jag omedelbart att dessa skulle skapa en fantastisk kombination med whiskyn från Aberfeldy när jag fick njuta av de underbara dofterna som fanns i faten”, säger hon.

Whiskyn får genom lagringen på vinfaten, enligt importören, en fruktighet med intensiva inslag av röda bär som hallon, lingon och röda vinbär kombinerat med Aberfeldys karaktäristiska honungstoner. Smaken och dofterna för tankarna till marängsviss med både sötma och syra som balanseras upp av behagliga citrustoner, vanilj och smörkola.

Aberfeldy 18 år lagrad på Côte Rôtie kommer att finnas tillgänglig på Systembolaget från den 21 september i en begränsad upplaga om 360 flaskor.

Aberfeldy 18 Years Old French Red Wine Cask – Côte Rôtie

Nr: 4099301
Alkoholhalt: 43%
Volym: 700 ml
Pris: 999kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!