Det svenska ginundret på Spritmuseum

För bara ett tiotal år sedan kunde Sveriges ginproducenter räknas på ena handens fingrar. I dag finns det drygt 60 stycken, och flera är på gång.

Detta är temat för Spritmuseums utställning ’Gin’, som inte bara berättar om svenska ginproducenter, utan också om dess produktion, historia och karaktär.

Här kan man sticka ner händerna i ett tråg fyllt av de enbär som är en nödvändig del av gin, sniffa på koriandern, känna på kanelstängerna och smaka på flera av de kryddor som används för att skapa gin. Vill man gå vidare finns färdiga smakbrickor som visar på bredden av denna mångsidiga dryck, från den ursprungliga genevern, fram till dagens fatlagrade eller på annat vis smaksatta versioner.

Men det som bäst sammanfattar hela utställningen är ändå ginväggen, med flaskor från (nästan) alla svenska gindestillerier, från Töre i Norrbotten hela vägen ner till Malmö i söder. På hyllan finner man gin kryddad med renlav från de svenska fjällen hela vägen ner till gin kryddad med tång från havsbotten. Ett bättre sätt att visa på bredden och omfånget av gin är svårt att tänka sig.

Naturligtvis finns alla ginsorter tillgängliga i baren för den som blir nyfiken.
Utställningen är öppen 19/11 2021 – 31/10 2022.

Spritmuseum.se

Foto: Johan Eldrot

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!