Allt om Whisky nr. 5, 2022

När vi startade magasinet Allt om Whisky & Öl, 2003 fanns det några olycksfåglar som frågade sig hur vi skulle lyckas fylla en tidning med innehåll från Öl- och whiskyvärlden gång på gång.

Snart tjugo år med Allt om Whisky & Öl

När vi startade magasinet Allt om Whisky & Öl, 2003 fanns det några olycksfåglar som frågade sig hur vi skulle lyckas fylla en tidning med innehåll från Öl- och whiskyvärlden gång på gång. Nästa år, 2023, har vi publicerat tidningen i 20 år och mycket har hänt i branschen sedan dess.

Hur jag själv hamnade här på förlaget och hur det kommer sig att jag var med att grunda magasinet tillsammans med Åke Jacobsson, är en helt annan historia för en annan gång. Det jag vill säga med det är att det ofta är kontakter, intresse, ibland slumpen, turen, ödet som för en genom livet. Beror väl lite på hur man ser på det. Vägen är inte alltid så rak och utstakad som man kanske tror när man är tonåring och drömmer om livet.

En annan person som har funnits i whisky-Sverige under lång tid är Svenska Whiskyförbundets Peter Borg. I detta nummer tackar vi innerligt för hans sju år som ordförande i SWF. Samtidigt önskar vi Susan Stenström lycka till som blivit vald till ny ordförande.

Nya destillerier har poppat upp som maskrosor i gräsmattan runt om i världen, speciellt senaste åren. 8 Doors är en uppstickare som tagit över platsen som Skottlands (på fastlandet) nordligaste whiskydestilleri. Eftersom de precis startat har de ännu ingen whisky från destilleriet men visionerna är många och spännande. Mer om dem kan du läsa om i detta nummer. Det är vår internationella skribent Gavin D. Smith som fått chansen att prata med dem.

Douglas Fitchett, destillerichefen på Glencadam, har varit med om högt och lågt på destilleriet. Likt en katt med nio liv dyker Douglas upp i loggarna i destilleriets brokiga nutidshistoria. Vi kan väl säga att det är tur att han inte fastnade som konstnär utan att turen förde honom till whiskyvärlden.

I vår serie »Fingerprints« kikar vi på vad som gör en specifik whisky till den som den är. Den här gången har vi kommit till den torvrökiga draken Laphroaig.

Vad har långa vandringsleder med tjeckisk öl att göra? Kan tyckas lite ovant att ens nämna dessa två ord i samma mening men Allt om Whisky & Öls fotograf och skribent Mauro Rongione har utforskat Krkonoše Beer Trail, vandringsleden som får dig att jobba för din malt.

På den skotska ön Islay ligger destilleriet Bunnhabhain. De producerar whisky som verkar fånga både whiskyentusiasterna och de nytillkomna. Vår fantastiska skribent Frida Birkehede fick intervjua deras master blender Julieann Fernandez. Hon är inte så känd i Sverige men kommer definitivt bli ihågkommen. Hon har jobbat med många välkända produkter genom åren och är en verklig tillgång för Bunnahabhain. Läs mer om henne och hur hon önskar att mossiga fixidéer suddas ut hos entusiasterna. Allt om Whisky har även valt ut fyra whiskies från destilleriet som vi har testat. Vi berättar vad vi tyckte om dem, lägger fram de senaste nyheterna, lämnar ett och annat tips, och mycket mer i detta nummer av tidningen.

Låt dig inspireras och lär dig mer!


Prenumerera på Allt om Whisky!
Prenumerera på papperstidningen – direkt på webben!
Läs Allt om whisky hur du vill – digitalt eller på papper!
Glöm inte att följa oss på Facebook!

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!