Emma tipsar: Två personliga whiskyval

Här kommer två underbara whiskies uttagna av lite olika anledningar. Först ut är en årgångswhisky från Skottland. Det lanseras en del whiskies med årgångar men det är fortfarande inte så vanligt som i vinvärlden. Den här gången är det Dalmore som nyligen släppte en 2003 vintage som råkade träffa mig rakt i hjärtat.

Det är väl just det här som är grejen med årgångar på etiketten, att vi alla har vissa årtal som betyder mycket för oss och då är det svårt att låta bli att inhandla den lilla buteljen som verkar tala till oss. Året 2003 är året jag gifte mig och fick mitt första barn men inte bara det, jag och min far Åke Jacobsson startade Allt om Whisky & Öl. Åren har gått, skilsmässan blev klar för ett decennium sedan, men visst var 2003 ett magiskt år värt att minnas, så varför inte med en whisky?

Den andra whiskyn jag har plockat ut är en klassiker som är väl förtjänt att bekanta sig med om och om igen. Chivas Regal är en whisky jag glömmer av ibland i min hylla och lika lycklig blir jag när jag kommer på den. Chivas Regal har flera riktigt bra buteljeringar men 12-åringen är en mycket prisvärd blended whisky som gärna får pryda min whiskyhylla.

Dalmore Vintage 2003

Doft: Stilig doft som försiktigt smyger sig upp ur glaset. Det finns något nötlikt som blandas med mjölkchoklad och vaniljdrömmar (kakorna). Torkade aprikoser finns där tillsammans med den sötmaltiga doften.
Smak: Här blir man tagen på en resa. Inledningsvis är den sammetslen i sin fruktsötma. Man känner smaken av röda äpplen, röda bär och skogsbär tillsammans med ljung och honung. Det fruktsöta utvecklas och går därefter mot en mer mogen whisky där vi hittar engelsk bitter marmelad, tobaksblad, mörk choklad och Crème brûlée och whiskyn mynnar till slut ut i en finstämd harmoni av kryddor och en pepprig tannintorr finish.

Alkoholhalt: 46,9 %
Nr: 41471
Antal: 45 flaskor
Pris: 3 990 kr
Poäng: 9/10p

Chivas Regal 12

Doft: Doften mild och överraskande maltig.
Smak: Här finner vi Chivas ryggrad. Härlig smält gammeldags vaniljglass blandas med smaker av det frasiga sockriga brända locket på en Crème brûlée. Aningen ton av höst, äppelträdgård, jord och torv finns i bakgrunden. Den har en medellång finish som rundas av på ett fint sätt.

Alkoholhalt: 40 %
Nr: 419
Pris: 364 kr
Poäng: 8,4/10p

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!