Old Perth både gammal och ny

En gång i tiden var den vackra staden Perth, med sina ståtliga stenbyggnader och den undersköna utsikten över floden Tey, en välkänd prick på den skotska whiskykartan. Med sitt strategiska läge mellan whiskydestillerierna i norr och malttörstiga konsumenter i England växte Perth fram som ett stort centrum för whiskyblandning under 1800-talet. Idag är få medvetna om stadens anrika destillathistoria, men det är Old Perth här för att ändra på.

Foto: istockphoto, Morrison Distillers

Den skotska staden Perth var för länge sedan ett hem för många whiskyföretag och en slags samlingspunkt för blendingindustrin, men med tiden blev Perth mer och mer den bortglömda whiskystaden. Just varumärket Old Perth har faktiskt funnits här en gång i tiden, då som en blend skapad av Peter Thomson. Han startade sin bana med verksamhet inom livsmedels- och spritbranschen 1908, och det dröjde inte länge innan han gav sig i kast med att skapa sin egen blended whisky. Old Perth växte snabbt i popularitet, och fick med tiden rykte om sig att innehålla en stor andel maltwhisky, till viss del sherrylagrad sådan dessutom. Receptet ska ha innehållit en blandning av Speyside– (bland annat Macallan), Highland– och Islay-malters tillsammans med grainwhisky från North British Distillery, där allt lagrats i upp till 12 år.
Genom ett antal uppköp och sammanslagningar slutade Peter Thomsons företag i Whyte & Mackays ägo, och där hade denna whiskysaga kunnat sluta – men det gör den inte. 2014 köper en av Skottlands äldsta whiskyfamiljer, Morrisons (tidigare Morrison Bowmore Distillers), in sig i varumärket Old Perth och har tillsammans med Whyte & Mackay väckt whiskyn till liv igen.
Idag är Old Perth en blended malt där fokus ligger på sherryfatslagrad maltwhisky från olika Speyside-destillerier, noggrant ihopkomponerat på plats i Perth för att skapa en lättillgänglig whisky med komplexitet och smakmässig tyngd.

Mark van der Vijver, International Sales Manager.

Mark van der Vijver, International Sales ManagerMorrison Scotch Whisky Distillers Ltd vill gärna bevisa för skeptiker att blended malt är vägen att gå.

– Whiskydrickare idag är mer intresserade av vad som finns i deras glas och hur det är tillverkat snarare än vilken kategori det tillhör, berättar han och fortsätter:

– Den höga kvaliteten och äktheten med den naturliga färgen och avsaknaden av kylfiltrering hos Old Perth hjälper många som dricker whiskyn att ändra sin uppfattning om blended malt. Utmaningen är att få så många som möjligt att prova den.
Familjen och företaget Morrison har investerat mycket tid, ansträngningar och pengar på Old Perths tillverkningsprocess samt att hitta och köpa in kvalitativ singelmalt från Speyside-regionen.

– Teamet är mycket noga med att upprätthålla konsekvent hög kvalitet genom att regelbundet fylla på med singelmalt som lagrats på first fill och refill sherryfat. Dessutom tar de lagrat destillat från vårt unika system av 70 år gamla, traditionella solerafat från Spanien. Dessa sherryfat har använts kontinuerligt för sherrytillverkning så vi är först med att fylla dem med whisky och resultaten är otroliga. All singelmalt som används i Old Perth mognas uteslutande på sherryfat och vi utökar även vårt lager för att fylla ny whisky på egna fat för att maximalt kontrollera mognadsprocessen och säkerställa att vi har tillräckligt på lager för vårt växande varumärke, berättar Mark.

När andra blandmaltmärken har kämpat för ökad transparens med namngivning av destillerier och fatrecept, har Mark märkt en annan tendens när det gäller Old Perth.

Old Perth Palo Cortado är den senaste lanseringen.

– När vi till en början återlanserade Old Perth fick vi ofta folk som frågade oss vilka destillerier vi hämtar vår singelmalt från. Detta kan förväntas från ’hardcore whisky-fans’ där vi finner tidig efterfrågan på konkret information, men whiskyfolk i allmänhet är mer intresserade av hur vi producerar och uppnår smakerna vår whisky har. Verkligheten är att processen med att köpa lager inte tillåter oss att avslöja någon information, så vi fokuserar på att dela med oss av hur vi utvecklar och balanserar smaker med fatlagring och sherrytyper, berättar han.

När det gäller framtiden tycker Mark att den ser ljus ut, både för Old Perth och blendedkategorin i allmänhet.
– Det känns som att kategorin blended malt definitivt håller på att förändras när det gäller rykte och innovation, vilket vi kan se med vår egen nylansering och nya varumärken som kommer ut på marknaden. Varumärken måste säkerställa att de skapar värde för den moderna whiskydrickaren och fortsätter att kunna erbjuda något relevant. Ökande investeringar i besökscenter kommer att vara nyckeln till att göra whisky mer tillgänglig för människor, resonerar han.

Nästa steg för Old Perth Blended Malt Scotch Whisky är enligt Mark att göra varumärkets standardutbud mer tillgängligt och så se till att konsumenter får en ökad förståelse för hur whiskyn är konstruerad och vad den handlar om, samtidigt som man visar upp konsten att mogna sherry genom deras Limited Edition-serie.

– Vi lanserade Limited Edition-serien med en mycket framgångsrik Pedro Ximenez-buteljering och vi är på väg att lansera en Palo Cortado-utgåva, så håll utkik efter denna och andra vårsläpp för 2024, meddelar han hemlighetsfullt.

Etiketter

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.