Whisky Watcher, dansk whiskybutik i toppklass

Kongensgade 69F i Odense, ett mecka för whiskyälskare.

Vad har namn som Thompson Bros, The Whisky Agency och Malts of Scotland gemensamt med Jack Wiebers, Gordon & MacPhail och Springbank? Deras berömda buteljeringar ryms alla under samma sak i en av norra Europas mest välsorterade whiskybutiker – hos Whisky Watcher i Odense!
Foto: Whisky Watcher

I Odense, känd för Hans Christian Andersen och marsipan, finns även Whisky Watcher. Butiken, drivet av Lisa och Hannes, erbjuder över 500 sorters whisky och fokuserar på oberoende buteljerare och kvalitet. De lockar både stamkunder och unga whiskyentusiaster med modiga etiketter. Whiskyprovningar och möten för destillatälskare är populära och inkluderar teman som rökig whisky och sherrylagrade buteljeringar. Privata evenemang och provningar för whiskyklubbar är också på schemat. Lisa och Hannes strävar efter att förena olika aspekter av whiskyvärlden för sina kunder och älskar det. Slå på Odense för en smakfull whiskyupplevelse!

Lisa Nielsen och Hannes Dick, som har stenkoll på whisky.

Det är inte bara »den kongelige hovedstad« som huserar alla danska whiskyälskare. Den som vill unna sig en helg med hygge bör nämligen bege sig till Odense, inte bara känt för Hans Christian Andersen, sin marsipan och Nordens största järnvägsmuseum, utan också för att vara en stad där man gärna njuter av livets goda. Här kan man få sig en magisk maltstund hos paret bakom butiken Whisky Watcher, Lisa Nielsen och Hannes Dick, som sedan april förra året erbjuder whisky från hela världen i Cadenhead’s gamla lokaler, där man nu i en härlig miljö fortsätter traditionen att erbjuda kvalitativ whisky från hela världen.

Ursprungligen var Lisa och Hannes kunder själva i butiken, när den bar Cadenhead’s namn.
– Det var den enda riktiga whiskybutiken i Skandinavien och låg nära vår hemstad. När Cadenhead’s meddelade att de skulle lägga ner sina europeiska butiker var vi rädda för att denna underbara whiskybutik skulle försvinna, och då bestämde vi oss för att ge det ett försök. Så här är vi! berättar Lisa engagerat.

Trots det spontana beslutet att ta över och driva en whiskybutik, är Hannes och Lisa långt ifrån oerfarna när det gäller whisky och destillat. Lisa har arbetat för ett danskt destilleri och för ett varumärke inom rombranschen, medan Hannes är en av administratörerna för den berömda hemsidan Whiskybase.com. På grund av detta hade de perfekta förutsättningar att hitta rätt oberoende buteljerare och whiskybuteljeringar för att göra både nördar och nybörjare nöjda.

Mer än 500 sorters whisky, rom och annat på hyllorna, plus en webshop. Det finns att välja bland.

Förutom webbshopen är den 180 kvadratmeter stora butiken idag hem åt mer än 500 sorters whisky, rom och andra delikata destillat, och paret har medvetet valt att fokusera på just oberoende buteljerare och kvalitet utifrån ett kundperspektiv när de byggt upp sitt utbud.
– Vi kände många buteljerare som vi ville ha i butiken sedan tidigare och en hel del av dem är vänner till oss sedan långt innan vi öppnade butiken. Så det var lite som att plocka russinen ur kakan för oss, så att säga. Vi frågade även kunderna om det finns några buteljerare de skulle vilja ha på hyllan. Idag har vi många exklusiva namn i butiken och det har visat sig vara en bra idé, förklarar Hannes. Lisa instämmer och menar att många av de gamla stamkunderna har stannat kvar, medan paret har lyckats med konstycket att samtidigt locka en yngre publik.

– Ur ett marknadsföringsperspektiv, vilket är min bakgrund, skulle jag säga att många av de mindre oberoende buteljerarna är mer modiga när det gäller färgerna på etiketterna. Det gör att de sticker ut, och det fångar uppmärksamheten hos en yngre publik, särskilt i kombination med en kvalitativ produkt. Något jag verkligen sett de senaste månaderna sedan vi öppnade butiken är att vi har yngre kunder. Vi är verkligen glada över den här utvecklingen. Whisky har ryktet av att vara en “gubbdryck” och vi vet att branschen jobbar hårt med att få bort denna image, och vi ser faktiskt att det är många unga som kommer hit. De är intresserade av att prova nya saker och lära sig mer på våra provningar, så det är en riktigt trevlig utveckling, menar Lisa.

På hyllorna trängs både kända och okända märken från hela världen.

Whisky Watcher i Odense är nämligen inte bara en butik utan också en mötesplats för whiskyintresserade. Här samlas destillatnördar varje fredag och utöver det är provningarna på plats som Lisa och Hannes håller i också populära.
– Vi har en whiskyprovning per månad och temat ändras hela tiden. Varje år håller vi i en “peat week” där vi fokuserar på rökig whisky, och runt jul provar vi sherrylagrade buteljeringar. Vi försöker också att ha fyra romprovningar om året och vi har åtminstone en konjaksprovning på gång. Vi håller även privata evenemang och arrangerar provningar för och hos whiskyklubbar, berättar Lisa och Hannes fyller i:
– Vi försöker att föra samman whiskyvärldens olika delar för våra kunder, och det är rätt häftigt faktiskt. Jag gillar verkligen den delen av vårt jobb.

whiskywatcher.com

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.