Glenlivet blickar framåt

Allt om Whiskys chefredaktör, Emma Andersson, var med på invigningen av Glenlivets framtidssatsning och fick en pratstund med Prins Charles.

Att sia om framtiden är inte så lätt. Att dessutom jobba med en sådan exklusiv produkt som whisky handlar konstant om att läsa av marknaden och se vad som komma skall. Hur kommer vår smak att vara om tjugo år? Ja vem kan egentligen veta det idag?

Det tar bara ett par dagar att få fram den grundsprit (British Plain Spirit) som sedan efter tre års lagring får kallas whisky. Eftersom den whisky som idag rullar i pannorna ska ut på marknaden om fem, tio, kanske tjugo år är det otroligt viktigt att ha en dialog och kontakt med sina konsumenter.

Mycket av den whisky som produceras idag hamnar fortfarande i Blends. Det är den sorts whisky som fortfarande leder försäljningskampen runt om i världen. Man dricker dock mer single malt nu än tidigare och många stora destillerier satsar hårt på framtiden. Glenlivet är ett utav dessa. Den 4 juni i år nyinvigde man sin nu utökade anläggning med pompa och ståt. Inte mindre än 10 miljoner pund har man lagt på expansionen. Press från hela världen togs emot och man visade stolt upp en ny och modern anläggning. Gissa vem som kom på besök dagen till ära för att öppna denna del av destilleriet för allmänheten? Ingen mindre än hans kungliga höghet Prins Charles. Jag lyckades faktiskt byta några ord med honom. Han var fantastiskt vänlig och mycket stolt över att så många från världens alla hörn hade tagit sig dit för att dela denna händelse med Skottland. Prins Charles blev även imponerad av det stora whiskyintresset i Sverige.

prins_emma

Även på plats fanns så klart Master Destiller Alan Winchester. Under sina 35 år i branschen har han samlat på sig en gedigen kunskap om whiskydestillering. En av hans viktigaste uppgifter är att se till att den blivande whiskyn håller en jämn och konstant smak och för att lyckas med det har han hjälp av ett helt team. Han berättade att han och hans team sätter sig varje vecka och testar newmake som jämförs med föregående veckors newmake.

Man ser ljust på framtiden och ambitionen är att stiga upp på första plats som bäst sålda single malt. Genom den expansion som destilleriet gjort har man sett till att kunna bistå med whisky för en lång tid framöver och det även om intresset ökar.

Alan menar att konsumenternas gommar och deras smak har mognat och fortsätter att mogna samtidigt som ny mark vinns i whiskyns värld.

Han ser inga problem med att det öppnas ny destillerier i allt fler länder utan menar att det finns plats för dem också.

Hur kommer då Glenlivet att se ut i framtiden? Alan tror att man i och för sig kommer att experimentera en del, men att grundtanken är att bibehålla whiskyns fruktighet.

Forsyths of Rothes är det företag som har byggt Glenlivets nya kopparpannor. De har under åren satt ihop pannor för många välkända och okända destillerier. Men de har också byggt pannor som ligger oss närmare än Skottland som till exempel Mackmyra whiskydestilleri i Gästrikland och nu senast till ett av Sveriges nyaste whiskydestilleri Ådalens Box.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.