Chief Blender Folke Andersson pratar om Cognac

Här fortsätter Chief Blender Folke Andersson, mannen bakom Black Ribbon och Part Nan Angelen, att besvara era frågor.

Hej Folke
Jag har börjat gilla cognac, och börjat läsa en del. Men det är två frågor som direkt dyker upp för mej: Hur kommer det sig att ordet Champagne förekommer i cognacssammanhang? Och vad är det egentligen för skillnad mellan cognac och armagnac?
/Mvh Sixten

Hej Sixten
Tack för frågorna, båda ligger ju mig varmt om hjärtat, som du vet.

Kul att du hittat fram till cognac – du har många njutningsfyllda stunder att se fram emot. Champagne kommer från latinska ordet campania – odlat land eller odlad jord. Det finns cirka 15 olika områden i Frankrike som har namnet Champagne. Förväxlingen gällande Cognac är att det mest kända champagnedistriktet norr om Paris, varifrån vinet Champagne kommer, heter Charante. Cognac, i sin tur, kommer ifrån provinsen Champagne i Charante i västra Frankrike. För att spä på förvirringen är Cognacsområdet indelat i Grande och Petite Champagne. Den bästa cognacen kommer från Grande Champagne-området i Charante.

Skillnaden mellan Armagnac och Cognac är att jordmånen och att klimatet är olika. Båda får destilleras på Alambic Charantais, alltså cognacpannan. Cognac får bara destilleras på denna, medan den bästa Armagnacen destilleras på en Alambic Armagnacais. Jordmånen med krita som finns i Cognac och inte i Armagnac gör att Cognac kan lagras mycket längre till en mjukare och komplexare sprit än Armagnac, men både Armagnac och Cognac tillverkas i stort sätt av samma druvor. Armagnac utvecklas snabbare i det på sommaren varmare klimatet än det något svalare i Cognac. På grund av att mognaden går fortare för Armagnac så blir den ofta lätt för fatig eller träig och ibland något obalanserad, men dock smakrik och robust. En ung Armagnac kan i många fall vara mer tilltalande än en ung Cognac. Till kvalitet av en väl lagrad Cognac kommer ingen Armagnac och inget annat destillat heller. Till stor njutning.

/Folke

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.