Officiell ryssvodka nu i Sverige

Nu i juni lanseras den ryska premiumvodkan Youri Dolgorouki på Systembolagets fasta sortiment. Lite överraskande är det faktiskt den enda ryska vodkan i monopolets butikshyllor.

Youri_Dolgorouki_4717Youri Dolgorouki är utnämnd till officiell vodka i Ryssland och enligt obekräftat skvaller är det denna vodka som den ryska presidenten serverar sina besökare.

Youri Dolgorouki lanserades i Ryssland 1997 i samband med Moskvas 850-årsjubileum. Namnet kommer från prins Dolgorouki från Kiev, som grundade Moskva när han 1147 lät anlägga Kreml-muren och fästningen som kom att bli centrum för den ryska staten och kyrkan.

Vodka har annars sitt ursprung i Ryssland och Youri Dolgorouki görs enligt vodkans originalrecept och tillverkningsmetod. Den är baserad på vete och råg från Ryazan-provinsen söder om Moskva och naturligt filtrerat källvatten. Vodkan särskiljer sig genom att den destilleras fyra gånger.

Vodkan har säljstart 1 juni på Systembolaget.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.