Skotska legender vävs samman i rökighet


MRFD02Destilleriet Glen Scotia har varit igång i drygt 180 år. Det byggdes 1832 i Campbeltown på skotska västkusten. Det köptes 1891 av stadens whiskymagnat Duncan MacCullum. Under den stora branschkrisen 1924 stängdes det, precis som de övriga Campbeltowndestillerierna. Det ledde till att MacCullum begick självmord den 23 december 1930 genom att dränka sig i den vattenreservoar som än idag förser stadens tre kvarvarande destillerier med vatten. Det påstås att han spökar i destilleriet varje natt…

Murfield Golf Course anlades först 1891 i Gullane utanför Edinburgh. Det är en privatägd golfbana där Honourable Company Edinburgh Golfers huserar. De hävdar att de är världens äldsta golfklubb och har en obruten historia tillbaka till 1744. När de flyttade till Murfield var det Old Tom Morris (1821-1908) som anlade den. Andra banor han designat är Prestwick och Carnoustie. På Murfield har The Open Championship arrangerats sexton gånger, senast var 2013 när amerikanen Phil Mickelson lyfte trofén mot skyarna

hole-3-mapGraeme W. Baxter börjar också ses som en skotsk legend. Han är officiell konstnär till ett flertal golfturneringar, bland andra The Ryder Cup och The Open Championship. Han har porträtterat många golflegender och torde ha målat av de flesta skotska golfbanor, bland annat ”The 3rd Green” på Murfield Golf Course.

Okej – vad har dessa gemensamt?

Jo, Baxters målning pryder etiketten på whiskyn Legends of Scotia (nr 490, 462 kr) från just destilleriet Glen Scotia.

873617Om den whiskyn, som via Stellan Kramer kom i höstas, skriver Mikael Christiansson så här i Dina Viner: ”För rökälskare är det hetaste tipset just nu Glen Scotia Legends of Scotia, en rökig whisky som sticker ut just för att den är så mycket mer än bara rök, och plötsligt blir innehållet så mycket mer intressant”. Och innehållet, det vill säga smaken, beskrivs så här av Systembolaget: ”Nyanserad, påtagligt rökig smak med inslag av fat, halm, honung, päron, ostronskal, tjära och lakrits.”

 

 

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör

En kommentar

Comments are closed.