700-åringen Tårsch-hälla – grattis!


Torshällas jubileumsöl (nr 31597, 33 cl, 21,50 kr) presenterades på Eskilstuna Ölkulturs egen pub redan i mitten av februari och idag på födelsedagen den 24 februari lanseras det på ett flertal krogar i Eskilstuna och Torshälla. I april kommer det till Systembolaget.

Torshälla (uttalas ”tårsch-hälla”, med kort å-ljud) ligger 7 km norr om Eskilstuna centrum i Eskilstuna kommun, Södermanlands län. Orterna är nästan sammanvuxna och skiljs endast åt av ett öppet gärde.

Vid Torshälla kyrka fanns en kultplats för asatron långt innan kyrkan uppfördes, någon gång före 1100-talet. Namnet Torshälla anses komma från ”Tors harg”, det vill säga ”Tors offerplats”. Staden med sina 7 000 invånare ligger vid de första fallen innan Torshälla/Eskilstunaåns mynnar ut i Mälaren, vilken dessutom låg mycket närmare på vikingatiden då havsnivån var högre. Fallen var en strategisk och viktig plats för utförsel av allehanda produkter sjövägen.

Torshälla stad erhöll stadsprivilegier av kung Birger Magnusson i ett bevarat dokument daterat 24 februari 1317, och nu i år fyller alltså staden 700 år. För att fira det har Eskilstuna Ölkultur bryggt Torshällas jubileumsöl (nr 31597, 33 cl, 21,50 kr) som är inspirerat av Kölsch, ölet från den tyska staden Köln där de brygger ett öl som är ett mellanting mellan lager och ale.

Torshälla Jubileum är bryggt på pilsner- och melanoidinmalt med Styrian Bobekhumle och alejäst.
Det ger ett ljust, lätt och fruktigt öl med låg beska. Eskilstuna Ölkultur skriver själva: ”Du får det fruktiga i en ale och det stilrena i en lager i samma flaska”.

Torshälla jubileum
Typ: Kölsch
Storlek: 33 cl
Nummer: 31597
Pris: 21,50 kr.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör