PåskkÖLan – Kola med Eriksbergs Påsköl


Pärlans Konfektyr har till påsken tagit fram en gräddkola smaksatt med öl. ”Prima Påskköla” har Eriksberg Påsköl som ingrediens, vars toner av kaffe, choklad och apelsin ger kolan en knäckig och maltig smak.

Under påsken säljs över 6000 ton godis och hos Pärlans Konfektyr på Södermalm i Stockholm går kopparkastrullerna varma. Lagom till påsk kommer i år doften av kola att gästas av aromerna från en nykomling: PåskkÖlan, smaksatt med Eriksberg Påsköl, som bryggs på tre sorters malt för att ge en smakfull maltarom.

– Att laborera med smaker är det roligaste vi vet, så när vi fick chansen att göra en ölkola – eller en kÖLa – kändes det som den perfekta utmaningen: en klassisk kola i kombination med ölet som otippad smaksättare, säger Nataly Jara på Pärlans Konfektyr.

Påskkölan kokas tillfälligt hos Pärlans Konfektyr på Nytorgsgatan 38 i Stockholm, där den också började säljas för några dagar sedan. En ask med 5 stycken kolor kostar 50 kronor.

Hr du inte möjlighet att ta dig till butiken så bjuder Nataly generöst på receptet här:

Eriksberg Prima Påskköla
Recept av Nataly Jara, Pärlans Konfektyr

Ingredienser:
80 g ekologiskt smör
2 dl ekologisk grädde
½ tsk havssalt
1 krm kakaopulver
rivet skal från ¼ apelsin
1/2 dl bryggkaffe
5 dl Eriksbergs Påsköl

170 g glykossirap
250 g strösocker
½ dl kakaobitar

Gör så här:
Häll ölen i en panna och reducera vätskan till cirka 25 %. Ställ åt sidan.
Värm upp grädde, smör, salt, kakao, kaffe och apelsinzest på låg värme i en vanlig kastrull.
Samtidigt gör du en karamellsmet av socker och glykossirap i en större tjockbottnad kastrull. Koka upp till ca 170°C, färgen ska vara ljust bärnstensfärgad.

Ta av kastrullen med karamellen och blanda försiktigt ned både gräddblandningen och den reducerade ölen. Sätt tillbaka kastrullen på mellanvärme och koka upp till ca 123°C. Gör gärna ett kulprov för att avgöra när kolan är klar.
Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper. Strö över små kakaobitar som garnering.

Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur. Skär upp i lämpliga bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvaras torrt och svalt.

Fler kolor, dock utan öl, hittar du hos Pärlans Konfektyr

Foto: Maria Cruseman

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!