Unika släpp av Brora och Macallan från Gordon & MacPhail


Brora från 1982 och en Macallan från 1967 – whisky som numera nästan inte finns, men Gordon & MacPhail lyckas återigen göra det omöjliga möjligt.

Den 7 september klockan 10.00 webblanserar Symposion House of Taste två synnerligen sällsynta whiskies:
Brora Rare Old 1982 Refill Sherry Cask och Macallan Speymalt 1967 First Fill Sherry Cask.
Av Brorabuteljeringen kommer tre (!?) flaskor som var och en kostar 8 535 riksdaler. Macallans Speymalt från 1967 finns i tolv exemplar med styckespriset 15 065 kronor.

Macallan är det enda destilleri som Gordon & MacPhail har reserverat en egen serie för: ”Speymalt From Macallan Distillery”. Ett av skälen till Macallans berömdhet är just den tunga sherrylagrade whiskyn som var Macallans husstil. Numera klarar inte destilleriet att upprätthålla sin sherrystil så den har övergivits till förmån för mer traditionell whisky. Men Gordon & MacPhails sherryfat från Macallan levererar alltjämt denna mästerliga symbios mellan intensiv sherry och en av Speysides bästa whiskysorter.

Så här lyder Symposions Tasting Notes:
Doft: Sherryfatstoner som först drar åt russin, demerarasocker, mandarin och fudge för att sedan gå över i tobak, kakao, moccakaffe och en touch av rostad ek.
Smak: Fyllig och rund, med inledande pepprighet som följs av apelsinmarmelad, crème caramel och en lätt sälta. Lakrits, lime, rostad ek och nötter avslutar.
Finish: Lång, balanserad, något torr, med kvardröjande ton av rostad ek.

Brora stängdes för gott 1983 i den stora branschnedgången som släckte så många av Skottlands destillerier. Brora var redan då gammalt och slitet och hade överlevt med konstgjord andning. När ryktet om Broras förträfflighet blev känt blev de kvarvarande faten snart högvilt för buteljerare och samlare och priserna sköt i höjden. I dag är Brora i stort sett borta. För många lär det förbli en dröm att prova detta ikoniska destilleri. Från Gordon & MacPhails berömda skattkammare i Elgin kommer nu en Brora destillerad 1982 och lagrad på sherryfat.
Doft: Vanilj, gröna äpplen, päron, citron och lime, med lätt touch av mynta, övergår sedan i mjölkchoklad och viol.
Smak: Medelfyllig med inslag av vitpeppar, mogen banan, blåbär och kryddiga toner av kardemumma. Följs av mörk choklad, apelsinzest, tobak och en underliggande rökighet.
Finish: Medellång, mjuk och krämig med spår av rök.

Brora Rare Old 1982 Refill Sherry Cask 46% G&M
Artnr40060
Pris: 8 535 kr
Destillerad: 1982
Buteljerad: 2015
Alkoholhalt: 46%
Fat: Refill Sherry Puncheon

Macallan Speymalt 1967 43 % First Fill Sherry Cask G&M 
Artnr40061
Pris: 15 065 kr
Destillerad: 1967
Buteljerad: 2016
Alkoholhalt: 43%
Fat: First Fill Sherry Butt

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!