Balvenie Peated – Låt rökridån gå upp


Ni har ju mött vår eminenta stipendiat och skribent Jonas Gyllenpanzar Stjerna vid flertalet gånger. I början av sommaren reste han till destilleriet Balvenie och fick vara med om något ganska unikt som bara händer en vecka per år där nämligen Peat week.

Så fick Emma en stund att sätta sig och prata med kollegan Jonas Gyllenpanzar Stjerna om Balvenie. Balvenie är en väl ansedd speyside whisky. Känd för sin karaktärsfulla, välavstämda, balanserade whisky. Visst är det spännande att man spenderar en hel vecka i torvens tecken på destilleriet.

Varför kallas det för peat week?
– Sedan 2001 har The Balvenie ställt om hela sin produktion en vecka per år. Den veckan använder de bara torvrökt korn vid sin destillering. Det ger en helt annan stil på The Balvenies råsprit, en sprit med tydlig rökighet. Därav namnet Peat Week.

Mötte du några roliga intressanta människor?
– Som whiskyfantast är det alltid lika roligt att få träffa härliga personligheter som Charles MacLean, en whiskyboksförfattare med ett tiotal böcker bakom sig och många historier att berätta. Charles höll en liten föreläsning om Speysides rökiga historia. En gång i tiden var stor del av kornet torkat med torveldad rök. Men det var inte så mycket av det som fanns kvar i smaken efter destilleringen. Samma sak kan man säga om The Balvenies nyhet Peat Week. Man får leta ordentligt efter rökigheten.

Sam Simmons

En annan storhet jag träffade var Ian Millar. En man med över 40 år i branschen och har arbetet på många destillerier. Idag är han Prestige Whisky Specialist på Glenfiddich. Jag hade även turen att få en privat visning av Kininvie & Glenfiddich destillerierna av Ian som avslutades med en whiskyprovning för gudar. Ibland är man på rätt plats i rätt tid.

Värd för hela eventet var Sam Simmons, The Balvenies Global Brand Ambassador. Även kallad ”Dr. Whisky”. En trevlig och frispråkig kanadensare som nu mera bor i London med sin Norska hustru. Sam älskar att komma till Sverige och prata whisky då han anser att kunskapsnivån är väldigt hög här.

Det kommer ju nu en nyhet som just är från en av Balvenies peatweek vad erbjuder årets lansering? Vad är vi får se?
– The Balvenie Peated Triple Cask är en non-chill filtered på 48.3% ABV. Den släpptes i juni på travel retail. Triple Cask betyder i detta fall att whiskyn har lagrats på first-fill bourbon, refill bourbon och ex sherry fat. En whisky med söt rökighet och inslag av kanel och kryddighet.
The Balvenie Peat Week (2002 Vintage) är också en non-chill filtered på 48.3% ABV. Den släpps nu i september endast i USA, UK, Danmark och Sverige. Men exakt datum för Sverige får vi följa på Systembolagets hemsida. Whiskyn har lagrats på Amerikanska ekfat. Det ger en rund och lätt, lätt rökig smak i balans med ekig vanilj.

Om man man älskar Balvenie och stilen de flesta speysidewhiskies erbjuder, borde man vara nervös över denna rökiga lansering lansering?
– Kornet har 30ppm och skulle skrämma livet ur vilken Speysidefantast som helst. MEN den färdiga whiskyn ligger på 5ppm och har en väldigt diskret påverkan på destillatet. Är man en fantast av The Balvenie kommer man känna igen sig.
Är man en Islay-whiskyfantast och hoppas på att detta skall bli något nytt, rökigt och spännande tror jag däremot att man blir lite besviken.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.