Vi har provat Springbank 12 & 25 yo

Springbank 12yo


Doft: Många har hävdat att Springbank kan vara det destilleri vars whisky mår allra bäst av att hällas upp vid fatstyrka. En första doft styrker det påståendet; de jordiga, lädriga toner man kan hitta i Campbeltowns finest har här fått ta ett kliv tillbaka för att släppa fram mer sötma, lakritsrot och fattoner – närmare bestämt vanilj, kokos och mjölkchoklad. Den relativt höga alkoholhalten till trots är det ingen doft som sticker i näsan, utan tassar försiktigt fram i näshålan, iklädd mjuka tofflor.

Smak: Faten har huvudrollen även i smaken; kakao och mjölkchoklad igen och vaniljstång tidigt medan kryddiga drag av nymalen svartpeppar och mörkare drag (kan det lite jordiga smyga sig in här?) kommer först mot eftersmaken. Även om whiskyn hettar till är det ingen aggressiv stickighet. Några droppar vatten accentuerar sältan och faten känns tannindrivna med torr tunga och kinder som följd. Eftersmaken är relativt lång och går mot mer kryddor och vanilj.

Sammanfattning: Beroende på vilka drag hos Springbank man tycker om är deras fatstyrkeversion antingen en gudagåva eller en tråkigare tolkning av standardbuteljeringen. För denna skribent är det bara positivt med den högre alkoholhalten, vilket riktar spotlighten mot ljusare drag i whiskyn och passar den som hand i handske.
Betyg: 8/10

Destilleri: Springbank
Utgåva: 12yo, Cask Strength
Land: Skottland
Styrka: 56,3%
Nr: 40213
Pris: 798 kr

Springbank 25yo


Doft: Glas med 25 år gammal whisky lyfts mot näsan. Djupt andetag tas. Första doftintrycket går från nervtrådarna in till hjärnan som associerar fritt och tänker “nyöppnat paket med skolans blyertspennor”. Tack, hjärnan. Du går sannerligen din egen väg. (Fotnot: hjärnan hävdar bestämt att den går exakt samma väg som resten av kroppen, och har väldigt få möjligheter att påverka riktningen åt något håll). En andra doft ger ännu mer trätoner, blött trä, mörka bär och torkad aprikos. För en sekund känns den överlagrad, men lyckas återfå balansen i sista stund och håller sig på den vitala sidan.

Smak: Komplex, tung och kompromisslös. Som whiskyns svar på 21:st Century Schizoid Man – det finns lager på lager att upptäcka och associationerna flyger vilt mellan trätoner, blött hyvelspån, torkad frukt och vaniljstång. Eftersmaken blir tyngre med en pondus som anstår en tung kvartssekel-whisky.

Sammanfattning: Efter en initial doft och snabb smak var whiskyn på väg att få ett par elaka kommentarer om överlagring, men likt fågeln Fenix reste den sig och klev över till den pigga, välbalanserade sidan. Betydligt mer Jedi än Dark Side helt enkelt.
Betyg: 8/10

Destilleri: Springbank
Utgåva: 25yo
Land: Skottland
Styrka: 46%
Nr: 40214
Pris: 4896 kr

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.