Komplex årsgångsrom – J. Bally Millésime 1998

Fransmannen Jacques Bally grundade ett destilleri i Le Carbet på Martiniques västkust år 1917. Han var också bland de första att lagra rom på ekfat. Den 6 juli kommer 180 rara flaskor på Systemet.


Fransmannen Jacques Bally grundade ett destilleri i Le Carbet på Martiniques västkust. Året var 1917. Det var ett av de första destillerierna på Martinique att producera ”Rhum Agricole” från färsk sockerrörsjuice. Inspirerad av cognac från hans hemland, var Jacques Bally också bland de första som började lagra rom på ekfat på Martinique. Den långsamma lagringen på ekfat är något som karaktäriserar J.Bally genomgående och ger en komplex rom.

1978 flyttade destilleriet till östkusten och 1989 lades det ner, men J. Bally rom ägs numera av La Martiniquaise som är ett anrikt familjeägt spritföretag och rommen produceras på Distillerie de Simon, som anses som ett av de mest tekniskt avancerade destillerierna på ön.

J.Bally Millésime 1998 är en komplex årgångsrom lagrad på ekfat. Doften beskrivs som ”härligt intensiv med antydningar till muskot, kanel i bakgrunden, kakao och tobak.” Smaken sägs vara ”silkeslen med hög viskositet, mogen frukt, russin, tobak, kanel och torkade plommon”.

Fredagen den 6 juli lanseras 180 flaskor.

J. Bally Millésime 1998

Nr: 40293
Pris: 649 kr (70 cl)
Alkoholhalt: 43%

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!