Maison Ferrand: Från cognac till rom

Alexandre Gabriel är född och uppvuxen i södra Bourgogne. Efter studier i Lyon träffade han ägaren till Maison Ferrand, ett möte som i förlängningen ledde till att Alexandre blev en partner i företaget. Han hittade för många år sedan några gamla fat med rom av varierande ursprung. Den komplexitet och mognad som rommen visade efter några års lagring gjorde honom nyfiken på att lära sig mer om skillnader mellan regioner och ”terroir”, ett ord fransmän använder om den karaktär som jordmån, råvara, framställning och klimat.

Alexandre började buteljera rom med geografisk ursprungsbeteckning och årgång och varumärket Plantation Rum var fött. Den första rommen lanserades för 25 år sedan. Denna pionjärinsats gör Plantation ännu mer unik förutom sin speciella lagring. I dag använder man sig av destillat från minst åtta regioner: Trinidad, Barbados, St Lucia, Jamaica, Grenada, Guyana, Nicaragua och Panama. Utöver årgångsrom producerar man också så kallade blends av destillat med olika ålder och ursprung.

Förra året köpte Maison Ferrand det anrika West Indies Rum Distillery. Det är cognacshusets först uppköp utanför Frankrikes gränser. I köpet ingår också destilleriets lagerlokal i närheten av havet samt delägarskap i jamaicanska Monymusk DIstillery och Long Pond Distillery.

I juli och augusti kommer fyra nyheter från Plantation Rum:

Plantation Rum Single Vintage 2005 Guyana


Nr: 40292
Pris: 447:-
Antal: 800
Lansering: 2018-07-06
Lagring:Dubbellagrad rom som först ligger i Bourbonfat, 7 år i Guyana sedan ytterliggare 24 månader i cognacs fat i Frankrike, i Pierre Ferrand källare i cognac.

Plantation Rum Single Vintage 2009 Fiji


Nr: N/A
Pris: 499:-
Lansering: 2018-08-01
Lagring: Plantation Single Vintage 2009 Fiji dubbellagras, först i Fiji 7 år på 200 L Bourbonfat och sedan 2 år i Frankrike på Maison Ferrand på 350 L Pierre Ferrand cogncasfat.

Plantation Rum OFTD


Nr: 40295
Pris: 449:-
Lansering: 2018-08-03
Lagring: Blenden är av Barbados: 2 till 5 år, Jamaica pot-still high ester 10 till 15 år och Jamica High-ester 1 till 2 år och Guyna pot-still 1 till år lagrad rom. Den slutliga blenden av rommer ligger ytterligare 3 till 6 månader på cognacs fat i Frankrike och hos Maison Ferrand.

Plantation Rum Single Vintage 2004 Peru


Nr: N/A
Pris: 499:-
Lansering: oklart i skrivande stund
Lagring: Dubbellagras i bourbon fat 200 L och Slovenian Fat 225 L under 12 år i Peru. Den andra lagringen i Frankrike är på Pierre Ferrand cognacsfat 350 L i två år.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!