Trettio muskat-avslutade 15-åringar från Tomatin

Fem år innan den här 15-åringen från Tomatin tappades upp på de 6000 flaskorna fördes whiskyn över till muskat-fat. Vinet som legat på faten var druvigt, blommigt och sött.

– Whiskyn är helt unik i sin karaktär, säger Jens Henricson, Brand Manager hos Galatea. Destilleriet säger att de i alla tider lagt en liten del av all whisky på andra typer av fat än de som ingår i den dagliga produktionen. Muskatfaten eller de barriques som vinet legat på de sista fem åren har gett whiskyn en helt egen karaktär med smaker av rostad mandel, apelsin, russin och fikon. Den ska ha en finish som är både är söt och krämig. Tyvärr är det bara några få av oss som kommer att få möjligheten att bedöma det själva för Sverige får bara 30 stycken. Vi är ett litet land, men tack vare vårt stora intresse för single malt får vi i alla fall några. Vi kan bara gratulera dem som hinner först.

Tomatin Moscatel är destillerad den 6 juni 2003 och överförd till portugisiska muskat vinbarriques i maj 2013. De första tio åren mognade whiskyn på flera olika traditionella fat för att få både sin huskaraktär och bästa förutsättningar. Muskatviner beskrivs av Systembolaget som allt från lätta till fylliga, alltid kryddiga, parfymerade med inslag av sultanrussin och apelsinblom.

Tomatin Moscatel

Lanseras 1 september.
Alkohol: 46 %
Pris: 895 kr.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!