Churchill’s portvin 1997 och 2011

Den 7 december släpps 600 flaskor Churchill’s Vintage Port 1997 samt 1200 flaskor Vintage Port 2011 som exklusiv listning. Churchill’s är en liten, ung och mycket respekterad firma under ledning av en av distriktets mest tongivande personligheter, Johnny Graham. Firman som grundades år 1981 av Johnny och namngavs av hans fru Caroline Churchill, blev därmed det första oberoende portvinshuset som registrerats på över 50 år. Trots husets unga ålder har de byggt upp ett rykte som kännetecknas av komplexa och energirika portviner som tillhör det absoluta toppskiktet.
Besökscentret på Churchill's portvinsgård. Ett vackert bord, flera portvinsflaskor och en varm atmosfär.

Churchill’s Vintage Port 1997

Churchill’s Vintage Port 1997 kommer från sub-regionen Cima Corgo och kombinerar den mogna och kraftfulla stilen från Aqua Alta med den eleganta och aromatiska stilen från Manuela och Fojo. Druvorna växer på gamla rankor med en genomsnittlig ålder om 50 år. Efter jäsning lagras vinet på ekliggare under två år innan det buteljeras.

Churchill’s 1997 är en Vintage Port i den klassiska stilen med koncentrerad frukt och bra tanninstruktur. Doften sägs bjuda på mörka bär så som björnbär och blåbär tillsammans med toner av färska örter och mineralitet. Smaken beskrivs som komplex och trots mognaden upplevs den pigg med genom en balanserad syra. Här hittar vi såväl nougat och torkad frukt som eleganta toner av mynta och grönt te.

Churchill’s Vintage Port 2011

Druvorna kommer från ett urval av vingårdar varav majoriteten från rankor som växer på Churchill’s vingård Quinta da Gricha med en genomsnittsålder på över 50 år. Efter att druvorna skördats lagras vinet på ekliggare i Quinta da Gricha under de första sex månaderna för att sedan förflyttas till Vila Nova de Gaia där det lagrades på ståltank fram till buteljering.

Så här skriver importören Provinum:
”I doften hittar vi bland annat inslag av mörka bär, russin, fikon och bigarråer men även toner av mörk choklad och en elegant kryddighet. Smaken är rik och väl avvägd mellan härlig syra, silkiga tanniner och en harmonisk sötma. De mörka bären kommer igen i smaken och görs sällskap av plommon, äppelblommor och saltlakrits.”
Två flaskor Churchill's portvin från 1997 och 2011

Churchill’s Vintage Port 1997

Pris: 899 kr
Artikelnr: 95898
Volym: 750 ml
Alk: 20 %

Churchill’s Vintage Port 2011

Pris: 449 kr
Artikelnr: 90386
Volym: 750 ml
Alk: 20 %

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

En kommentar

Comments are closed.

Verifierad av MonsterInsights